Logo SedumdakenLoket wit

Sedummatten kopen

Met sedummatten rolt u op eenvoudige wijze het groendak uit op uw dak. Gemakkelijk zelf aan te leggen of besteed het uit aan een professional. A-kwaliteit sedummatten kopen? Vraag hier gratis offertes aan en vergelijk!

Ook sedummatten leggen?

Ontdek uw beste deal

Binnen 60 seconden aangevraagd

Voordelen sedummat

Betere isolatie, bespaart tot 20% op uw energierekening
Absorbeert regenwater, vermindert wateroverlast
Een sedummat zorgt voor schonere lucht in de buurt
Verdubbelt levensduur dak en hogere woningwaarde

Sedummat bestellen

Hoge kwaliteit

Sedummatten zijn lange rollen met daarop de gekweekte plantjes. De matten hebben een begroeiing van minimaal 95% en bestaan uit 8 tot 12 soorten sedum. Deze vetplantjes zijn erg sterk, onderhoudsvriendelijk en hebben diverse voordelen voor het milieu en uw portemonnee!

Vergelijk en bespaar op sedum matten

Overweegt u het aanleggen van sedummatten? U wilt uiteraard de beste matten voor een scherpe, goedkope prijs. Start bij ons met vergelijken! Vraag online gratis offertes aan, ontvang vrijblijvende aanbiedingen van leveranciers, vergelijk en maak een topkwaliteit sedumdak!

Wat zijn sedummatten?

Wat doen sedum matten?

Met sedummatten op uw dak draagt u bij aan de biodiversiteit in de buurt, zorgt u voor een betere leefomgeving doordat de sedum plantjes CO2 omzetten in zuurstof, krijgt uw dak een twee keer zo lange levensduur vanwege de bescherming met de sedum matten, vangt het regenwater op voor verminderen overstromingen bij de riolering, wordt uw ruimte beter geïsoleerd wat energiekosten scheelt en gaat het rendement van uw zonnepanelen omhoog!

Hoeveel kost een sedummat?

De kosten van sedummatten verschillen uiteraard per leverancier en hangen af van het type dakbedekking en dakoppervlakte. Gemiddeld kost een sedumdak van sedummatten €40,- tot €75,- m². Dit is inclusief de benodigde extra lagen met de drainage, substraat en de grindstrook langs het groen dak.

Sedumdak met sedummatten erop
Sedummatten aangelegd

Lichtgewicht sedummatten

Voor daken met hellingsgraad tot 25°

De lichtgewicht sedummatten zijn geschikt voor platte daken en voor sedum op schuin dak met een maximale hellingsgraad van 25°. Ideaal dus voor op uw uitbouw, garage, carport, veranda, (terras)overkapping, schuur en meer! Het verzadigd gewicht van sedumdak (wat inhoudt dat regenwater is opgenomen) bedraagt bij de lichtgewicht sedum matten maar 45 kg – 60 kg per m². Droog is het gewicht 18 kg per m². Het heeft een wateropslag van maar liefst 31 t/m 42 liter per m²!

Drainage- en substraatlaag

Bij een groen dak aanleggen met sedummatten is het belangrijk om te weten dat u hier zelf een drainagelaag en substraatlaag onder moet leggen. Op die wijze creëert u een kant-en-klaar sedumdak. Benieuwd naar de totaalkosten van het sedumdak? Vraag offertes aan, vergelijk en krijg standaard de drainagemat en substraat meegeleverd bij bestelling!

Sedummat offertes

1

Vul uw gegevens in als
postcode en type dakbedekking

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon 2

Wij checken en matchen u met de beste leveranciers

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon 3

Ontvang vrijblijvende offertes en begeleiding subsidietraject

4

Akkoord met offerte,
alles in één keer geregeld

Sedummatten nodig? Vind de beste offertes!

Opbouw en aanleggen sedummatten

Opbouw bij sedummat

De opbouw van een sedumdak van sedummatten bestaat uit verschillende lagen. De eerste laag is afhankelijk van uw type dakbedekking. Heeft u EPDM of wortelwerend bitumen op het dak liggen? Dan is er geen wortelwerend doek nodig. Anders is dit type folie de eerste laag van uw sedumdak. Daar bovenop kan een beschermdoek gelegd worden, voor extra bescherming van uw dakbedekking. Wanneer u geen wortelwerend doek gebruikt, is het handig om in ieder geval wel deze beschermlaag toe te passen. Daarna volgt de drainagematten. Hier zitten noppen in voor de opslag van regenwater en het zorgt voor een goede waterafvoer. De substraatlaag is opgebouwd met steenwolvezel, wat het extra licht van gewicht maakt. Hier gaan de sedum plantjes in wortelen. Dan de mossedum laag zelf: de sedummat. Deze wordt als laatste over het dak uitgerold, waar tal van sedum plantsoorten op staan.

Sedummatten aanleggen

Voordat u start met het aanleggen van de sedummatten, is het belangrijk dat het dak helemaal schoon is en er zo min mogelijk water meer op staat. Daarna wordt het wortelwerende folie erop gelegd, tenzij u een EPDM dakbedekking heeft. De benoemde drainagemat wordt er bovenop gelegd. Maak deze op maat met een zaag, zodat het gehele dak bedekt is. Vervolgens rolt u de rollen uit en zorg u voor een kleine overlap. Maakt u gebruik van scheidingswanden aan de randen van het sedumdak? Maak ook deze dan op maat en plaats ze op de rand. Tijd om de substraatlaag aan te leggen! Deze rolt u haaks over het dak uit. Rest er nog een laag: de sedummatten zelf. Deze legt u bovenop de substraatlaag en bedek het gehele dak ermee. Blijven er wat stukjes nog open? Pak dan een sedum mat erbij en zaag er een stuk op maat af, zodat u dit ertussen kunt leggen. Plaats de bladvanger bij de hemelwaterafvoer, om vuiligheid hierin te voorkomen, en maak de grindstrook aan tussen de dakrand en de zijkant van het groendak in, zo’n 10 – 20 cm. Daarna even het sedumdak bemesten en besproeien en klaar!

Subsidie sedummatten

Voor wie is de subsidieregeling?

Om de aanleg van sedumdaken te stimuleren voor meer groen in de buurt, geven veel gemeenten en provincies een groendak subsidie. Zo krijgt u tot wel 50% van de prijs van de sedummatten en bijbehorende producten vergoed! 

Komt u in aanmerking?

Er is geen landelijke subsidie voor sedumdaken. Houdt in dat gemeenten en provincies hun eigen voorwaarden hierin kunnen stellen. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden in uw gemeente? Onze experts zijn op de hoogte van het laatste nieuws omtrent subsidies voor sedummatten bij u in de buurt! Vraag gratis vrijblijvende offertes aan en ontvang advies over de subsidie en de voorwaarden waaraan voldaan moet worden.

Sedummat op dak

Sedum mat kopen of sedumcassettes?

Een sedum dakbedekking aanleggen kan met zowel sedummatten als sedumcassettes. Het voordeel van sedum mat is dat dit een mooier geheel is en hiermee een strakker eindresultaat. Daarnaast zijn de matten goedkoper dan sedumcassettes en kunnen de lichtgewicht rollen eenvoudig aangelegd worden. Wel dient u nog een drainagelaag en substraat onder de sedum matten te plaatsen. Met de meegeleverde instructievideo’s is dit een eenvoudig klusje! Het voordeel van de cassettes is dat hier de drainagelaag al in verwerkt zit. Zo hoeft u daar alleen maar een wortelwerend doek en een beschermlaag onder te leggen.

Veelgestelde vragen over sedum matten

Een sedummat is een grote rol met daarop de sedum vetplantjes. Deze hebben diverse voordelen voor een beter klimaat en voor uw portemonnee. Sedum matten zijn geschikt voor platte daken en schuine daken tot 25° helling.

Gemiddeld kost een sedum mat tussen de €45,- en de €70,- per m². Dit is inclusief de drainagelaag en substraat.