Bespaar op uw sedumdak

Denkt u aan het aanleggen van een sedumdak? Ontdek de voordelen, zowel voor het klimaat als financieel, en vraag gratis vrijblijvende offertes aan. Wij helpen u met het vinden van de beste leveranciers en de scherpste prijzen!

Ook een sedumdak aanleggen?

Ontdek uw beste deal

Binnen 60 seconden aangevraagd

Voordelen sedumdak

Betere isolatie, bespaart tot 20% op uw energierekening
Absorbeert regenwater, vermindert wateroverlast
Een sedumdak zorgt voor schonere lucht in de buurt
Verdubbelt levensduur dak en hogere woningwaarde

Sedumdak kopen

Waarom een sedumdak plaatsen?

Een sedumdak geeft u een gezondere leefomgeving. Het zet CO2 om in zuurstof, verlaagt de omgevingstemperatuur en verhoogt biodiversiteit. Daarnaast absorbeert een groen dak regenwater en voorkomt het wateroverlast. Ook bespaart u op uw energiekosten, stijgt het rendement van de zonnepanelen tot 20% en verdubbelt de levensduur van uw dak.

Vergelijk en bespaar, alles in één keer geregeld

Heeft u de beslissing gemaakt en wilt u een sedumdak aanleggen? Vraag gratis via onze website vrijblijvende offertes aan! Wij zoeken voor u geschikte leveranciers van sedumdaken en u vergelijkt de offertes. De experts voorzien u van advies over sedumdak subsidies in uw gemeente, het aanleggen van groen dak en voeren op verzoek een dakinspectie uit.

Wat is een sedumdak?

Sedum vetplantjes

Een sedumdak is een dak wat bedekt is met kleine vetplantjes (Crassulaceae), genaamd sedum. Veel soorten zijn van oorsprong terug te vinden op het Noordelijk halfrond,  De planten zijn erg licht van gewicht, kunnen veel water opnemen in hun bladeren, zijn onderhoudsvriendelijk en zeer sterk. Dit brengt vele voordelen van een sedumdak met zich mee, waar we verderop meer op ingaan. Een sedum dakbedekking is het gehele jaar door groen en bloeit van april t/m september. Het kan erg goed tegen felle zon en droogte, maar ook (extreem) natte periodes zijn geen probleem.

Voor wie is een sedumdak interessant?

Een sedumdak is ideaal voor een ieder die graag wilt vergroenen. Op relatief eenvoudige wijze draagt u bij aan de verduurzaming, wat financieel ook interessante voordelen met zich meebrengt.

Sedumdak van bovenaf
Sedum dakbedekking aangelegd

Waarom sedumdaken?

Maakt u zich ook zorgen over ons klimaat?

We krijgen er steeds meer mee te maken: wateroverlast, almaar warmere zomers, insecten die uitsterven… Wilt u hier eenvoudig iets aan doen, door duurzamer te gaan wonen en een bijdrage te leveren aan een beter klimaat? Dan is een sedumdak kopen iets voor u! U krijgt niet alleen een schitterend dak, maar zorgt ook voor minder wateroverlast bij de riolering, een verlaagde binnen- en buitentemperatuur tot wel 3 °C en een verhoogde biodiversiteit met vlinders, bijen en meer.

Financieel aantrekkelijk

Een sedumdak bestellen is ook financieel aantrekkelijk. Met een subsidie krijgt u tot wel 50% van de sedumdak kosten terug! Doordat de sedum dakbedekking de warmte in de zomer buiten houdt en in de winter binnen houdt, hoeft u minder te stoken en bespaart u op de airco.

Vergelijk offertes

1

Vul uw gegevens in als
postcode en type dakbedekking

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon 2

Wij checken en matchen u met de beste leveranciers

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon 3

Ontvang vrijblijvende offertes en begeleiding subsidietraject

4

Akkoord met offerte,
alles in één keer geregeld

Gratis en snel leveranciers vergelijken

Specificaties sedumdak

Gewicht Verzadigd 80 kg/m²
Gem. kosten per m² €40,- tot €75,-
Max. dakhelling 35°
Subsidie sedumdak Tot 50%
Beloopbaar Ja
Onderhoudsvriendelijk Ja
Onderhoud sedumdak 2x per jaar
Groenblijvend Ja
Dikte sedumdak 4 - 15 cm

Welk type sedum dak kiezen?

Er zijn verschillende soorten sedum daken. Zo wordt er een verschil gemaakt tussen een intensief- en een extensief (standaard) sedum dak, wat in het verleden vaak mos sedum dak werd genoemd, en kunt u de keuze maken uit sedummatten of sedumcassettes / trays. Om u hierbij te helpen, hebben wij alles op een rij gezet. Daarnaast staan onze experts altijd voor u klaar om u van persoonlijk advies op maat te voorzien.

Intensief of extensief sedumdak?

De verschillen tussen een intensief groendak en een extensief sedumdak zitten met name in de dikte van de opbouwlaag, het gewicht van de sedumdak opbouw en de hoeveelheid onderhoud dat de planten vergen. Bij een sedum dakbedekking wordt standaard uitgegaan van een extensief dak. De opbouw is 4 tot 17 cm hoog, het gewicht bedraagt veelal 45 kg per vierkante meter tot maximaal 220 kg per vierkante meter. Een lichtgewicht sedumdak van 45 kg/m² bestaat alleen uit een sedumvegetatie. Een extensief dak heeft weinig onderhoud nodig, wordt amper op gelopen en heeft u weinig omkijken naar. Een intensief dak vergt daarentegen veel onderhoud en is meer te vergelijken met een normale tuin, dit wordt ook wel een daktuin genoemd. Hier groeien struiken en bomen op en is eerder terug te zien op grote daken van bedrijfspanden. Een extensief sedumdak voor op een schuur, woonhuis, (terras)overkapping, veranda, carport, uitbouw, garage of dakkapel met kleine vetplantjes wordt daarom gezien als de standaard, meest gebruikte sedum dakbedekking.

Sedummat of sedumcassette?

Wanneer u overweegt om een sedumdak te plaatsen, komt u vast en zeker de termen sedummatten en sedumcassette tegen. Dit heeft u nodig om de sedum dakbedekking te realiseren. Maar wat is het verschil tussen deze twee? Sedummatten zijn als het ware grote rollen grond met daarop de sedum vetplantjes, zoals er ook rollen graszoden zijn bijvoorbeeld. Dit is goedkoper dan het kopen van sedumcassettes en geeft een mooier eindresultaat, maar is ook moeilijker en intensiever aan te leggen. Ook zijn er extra producten nodig, zoals een onderdoek, drainage, substraat en grind. Het voordeel is dat u de sedummatten precies op maat snijdt en het daardoor erg strak erbij ligt, als een kant-en-klaar sedumdak. Gaat u voor eenvoud? Sedumcassettes, ook wel sedumtray genoemd, zijn ideaal wanneer u snel en eenvoudig een groene dakbedekking (zelf) wilt plaatsen. Hierbij hoeft u alleen maar te kijken of uw dak is voorzien van een wortelwerende dakbedekking. Is dit niet het geval? Geen probleem! U plaats eenvoudig eerst een anti-worteldoek eronder en kunt dan de cassettes erop plaatsen. Deze rechthoekige of vierkante bakjes zijn gevuld met sedumplantjes en erg licht in gewicht. De sedumtrays zijn wel wat duurder in aanschaf dan de sedummatten. Overigens hoeft u het sedumdak natuurlijk niet per se zelf aan te leggen, u kunt er ook voor kiezen om een sedumdak te laten aanleggen door onze leveranciers en dakdekkers.

Voordelen sedum dakbedekking

Met het realiseren van een sedum dakbedekking draagt u op eenvoudige wijze bij aan het klimaat. Dit kan niet alleen op uw woonhuis, maar ook op uw schuur, (terras)overkapping, veranda, carport, dakkapel, garage en meer! In een groene omgeving voelen mensen zich prettiger, wordt de leefomgeving gezonder en helpt u het milieu. Maar er zijn meer voordelen van een sedumdak. Wij zetten deze voor u op een rij.

Voorkomt wateroverlast

Nu het klimaat verandert, krijgen we steeds vaker te maken met extreme regenbuien en zien we meer en meer beelden voorbijkomen van ondergelopen straten doordat het riool overbelast is. Zo is de hoeveelheid neerslag de afgelopen 60 jaar gestegen met meer dan 20%! Denk ook aan hoosbuien waarbij in één keer net zoveel regen valt als normaal in een hele maand. Onze rioleringen kunnen deze grote hoeveelheden niet opvangen bij een traditioneel, plat dak omdat al het water direct wordt afgevoerd via dakgoten en regenpijpen. Een sedumdak helpt hierbij! De sedum plantjes absorberen water door dit op te slaan in hun blaadjes en het worden opgevangen in andere delen van de sedum dakbedekking, zoals de substraat en drainage. Hierdoor wordt het water vertraagd afgevoerd naar het riool, wordt het regenwater gezuiverd en door de planten zelfs gedeeltelijk verdampt. De vegetatielagen van het sedumdak houden tevens een deel van het water vast, wat als het ware als een spons werkt en geleidelijk aan het water weer afgeeft. Op die manier blijft het grondwaterpeil stabiel en wordt de piekbelasting op het riool gereduceerd. Zo worden overstromingen bij de riolering voorkomen met een sedumdak. Het wegstromen van water kan tot wel 45% worden beperkt met sedum op het dak.

Sedumdak kopen
Sedumdak op overkapping in de tuin

Schone lucht en biodiversiteit

Een sedumdak zorgt voor een betere luchtkwaliteit. De planten verminderen fijnstof in de lucht en zetten CO2 om in zuurstof. Een vierkante meter sedum dakbedekking vangt al +/- 0,15 gram fijnstof per jaar af, zo is uit onderzoek gebleken van de Universiteit Wageningen. Ook verlaagt het de omgevingstemperatuur. In steden wordt het warmer dan erbuiten. Het verschil in temperatuur tussen de stad en het buitengebied kan al gauw oplopen tot 8 ℃. Teveel warmte zorgt bij mensen voor hittestress, wat negatieve gevolgen heeft op de gezondheid. Door uw dak(en) te vergroenen, zorgt u voor verkoeling. Dit leidt tot een temperatuurverlaging van wel 3 ℃. Een sedumdak zorgt natuurlijk ook voor een groenere omgeving. Dit verhoogt de biodiversiteit en trekt vogels, bijen, vlinders en andere insecten aan. Fijn gevoel om te leven en werken in een groene omgeving, toch? Dit zorgt voor meer ontspanning en geeft minder stress! Het sedumdak absorbeert ook geluid en zorgt dus voor meer omgevingsrust. Dit geldt voor zowel binnen- als buitenshuis.

Lagere energierekening en meer rendement zonnepanelen

Een groot voordeel van sedumdaken is dat het de isolatiewaarde van uw huis vergroot. Dit leidt tot minder stookkosten in de winter en hoeft de airco in de zomer minder hard te draaien, doordat warmte op de juiste momenten binnen- of buiten worden gehouden. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee! Ligt er een zonnepanelensysteem op uw dak? Goed nieuws: een sedumdak met zonnepanelen zorgt voor een hoger rendement tot wel 20%! Zo bespaart u nog meer op uw energierekening. Dit komt door de verlaagde omgevingstemperatuur op het dak. Zonnepanelen leveren het beste rendement bij temperaturen onder de 25 ℃ op het dak. Doordat een sedumdak minder warm wordt, kunnen uw zonnepanelen met groen dak meer stroom opwekken. Ook biedt sedum op het dak bescherming tegen weersinvloeden zoals zon, regen, wind en meer. Hierdoor wordt de levensduur van uw dak verdubbelt! Al deze besparingen hebben een positief effect op de waarde van uw huis of pand.
Sedumdak met zonnepanelen in woonwijk

Kosten van een sedumdak

U wilt natuurlijk vooraf een duidelijk beeld hebben van hoeveel de kosten van een groen dak bedragen. Dit is met name afhankelijk van het type dak en de omvang van het dakoppervlak. Zo kost sedum op schuin dak meer dan op een plat dak. Gemiddeld kost een sedumdak €40,- tot €75,- per m². U kunt de totale kosten laag houden door het zelf aan te leggen. Houd wel rekening met dat het sedumdak goed opgebouwd dient te worden, voor een optimale werking waardoor u de investering ook sneller terugverdient en er eventuele, latere onderhoudskosten worden bespaard.
Afmeting dak Gemiddelde prijs
12 m²
€750,-
22 m²
€1.400,-
40 m²
€2.500,-

Sedum dak subsidie

Laat uw gemeente meefinancieren

Omdat een sedum dak aantoonbare voordelen biedt op gebied van milieu, bieden veel gemeenten in 2024 subsidies aan om de plaatsing van sedum op daken te stimuleren. Zo behalen zij hun duurzame doelen en profiteert u van een mooie vergoeding. Deze kan oplopen tot wel 50% op de totale investeringskosten van uw sedumdak!

Doet uw gemeente mee?

Onze experts zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op gebied van sedumdaken subsidies in uw gemeente en weten precies aan welke voorwaarden u moet voldoen! Vraag online advies aan en wij helpen u graag om uw sedum dakbedekking te laten subsidiëren.

Sedum dak dichtbij

Stappenplan zelf sedum dakbedekking plaatsen

Ruim 7 op de 10 mensen kiest ervoor om hun sedumdak zelf aan te leggen. Het realiseren is relatief eenvoudig, vooral bij sedumcassettes, maar een goede voorbereiding is wel van belang. Let goed op dat het dak niet te hoog en/of te schuin is. Bij garages, schuurtjes, carports en veranda’s is het wel erg eenvoudig om zelf aan de slag te gaan.

Stappenplan zelf een sedumdak met sedummatten aanleggen

  1. Dak schoonmaken

    Veeg met een bezem het dak goed schoon.

  2. Wortelwerend folie plaatsen

    Bedek het dak volledig met wortelwerend folie en zorg voor een overlap van 50 cm. Belangrijk is dat het folie niet over de loodslab of deklijst komt te liggen. Aangekomen bij de dakrand, vouwt u het folie om. Tip: staat er wind bij het aanleggen? Gebruik dan wat gewichten om op het folie te kunnen leggen en te voorkomen dat het wegwaait.

  3. Drainagemat op maat maken

    Gebruik een zaag om de drainagematten op maat te maken

  4. Beschermdoek uitrollen

    Bedek het dak met het beschermdoek en zorg hierin voor een kleine overlap, door het filtervlies over de volgende drainagemat heen te leggen. Het doek mag niet of de loodslab of deklijst heen geplaatst worden.

  5. Optioneel: Scheidingswand plaatsen

    Zaag de optionele scheidingswand op maat en plaats dit op het dak met de koppelstukjes.

  6. Substraatrol uitrollen

    Rol de substraatrollen (van 20 mm of 40 mm) haaks uit over de drainagematten. Tip: trek hierbij handschoenen aan.

  7. Sedummatten plaatsen

    Tijd om de sedummatten te gaan plaatsen op het dak. Rol de matten uit over de substraatrollen heen en bedek het geheel.

  8. Open plekken bedekken met sedum

    Is het dak bedekt met sedummatten maar zijn er nog enkele open plekken? Pak een zaag en pak een sedummat erbij om stukjes op maat eraf te zagen en de open plekken ermee op te vullen.

  9. Tegelbladvanger plaatsen

    Plaats de tegelbladvanger over de afvoer op uw dak, om de afvoer vuil- en bladvrij te houden.

  10. Grindstrook maken

    Creëer tussen de rand van het dak en de sedummatten (of scheidingswand, indien van toepassing) een grindstrook van 10 – 20 cm breed.

  11. Sedumdak bemesten

    Na het aanleggen, en in ieder voorjaar, is het van belang om het sedumdak te bemesten

  12. Sedumdak besproeien

    Geef na het aanleggen het sedumdak goed water, om doorworteling van de planten te bevorderen. Controleer in de eerste 1,5 maand goed of de matten niet te droog zijn, geef anders indien nodig water.

  13. Klaar!

    Het genieten van uw nieuwe sedumdak kan beginnen.

Liever het aanleggen van sedum op het dak uitbesteden aan een professioneel bedrijf? Geen probleem! Vraag hier vrijblijvende offertes aan incl. plaatsing.

Waarop letten bij sedumdak kopen?

Bij het overwegen van een sedumdak is het belangrijk om te weten of uw dak er überhaupt voor geschikt is. Kan het dak het gewicht van sedum dragen? Wat voor ondergrond moet eronder? Want daken verschillen natuurlijk in type dakbedekkingen, de hellingsgraad, de onderhoudsstaat en meer.

Bijna ieder soort sedum op plat dak of sedum op schuin dak met een hellingsgraad van maximaal 35 graden is geschikt voor een sedumdak. Onze partners werken met verschillende type sedumdaken, zoals lichtgewicht sedummatten en cassettes, waardoor wij ook voor u sedum op dak kunnen realiseren. Het is uiteraard wel van belang dat uw dak in een goede staat van onderhoud is. Bij twijfel hierover kunnen dakdekkers waarmee wij samenwerken bij u op locatie een dakinspectie uitvoeren, zodat u er zeker van bent dat het dak in goede staat is wanneer er een sedumdak op komt te liggen. EDM is een perfect type dakbedekking voor sedum, maar ook een bitumen dak of pvc dak is geschikt. Zoals eerder benoemd, wegen sedumplantjes niet veel. Onverzadigd. Maar verzadigd, wanneer de plantjes water uit een flinke regenbui hebben opgeslagen, wegen ze meer. Een lichtgewicht sedumdak kan dan van 18 kg per m² naar 45 – 60 kg per m² gaan. Twijfelt u over de draagkracht van uw dak? Ook dan kunnen leveranciers en dakdekkers waar wij mee samenwerken, bij u langskomen om een inspectie te doen.

Veelgestelde vragen over sedumdaken

Een sedumdak wordt ook wel een groendak genoemd en is bedekt met sedum vetplantjes. Deze planten zijn onderhoudsvriendelijk en kunnen zeer goed tegen droge- en natte periodes. Met een sedumdak zorgt u voor een gezondere leefomgeving en verduurzaamt u op eenvoudige wijze. 

Dit hangt van verschillende factoren af, met name het type dak en de omvang van het dakoppervlak. Gemiddeld kost een sedumdak €40,- tot €75,- per m². In veel gemeenten zijn tevens sedumdak subsidies beschikbaar, waarmee u tot wel 50% op de investeringskosten terugkrijgt!

In principe is een sedum dakbedekking het gehele jaar door aan te leggen. Desalniettemin zijn de herfst en de lente de meest ideale periodes om dit te doen. In het voorjaar krijgen de sedum planten een groeispurt en in de herfst gaan de planten in rustperiode, waardoor ze goed de tijd krijgen om zich sterk te wortelen. In de zomer is het belangrijk om op te letten dat het sedumdak niet uitdroogt vlak na het aanleggen. In de winterperiode is het belangrijk om niet te plaatsen op moment dat het vriest. 

Sedumdaken hebben vele voordelen, zowel ecologisch als financieel. Zo absorbeert het regenwater waardoor wateroverlast bij de riolering wordt voorkomen, verlaagt het de omgevingstemperatuur en werkt het isolerend, zorgt het voor meer zuurstof in de lucht en verhoogt het de biodiversiteit. Ook zijn er een hoop financiële voordelen, zoals een beter rendement op de zonnepanelen, een lagere energierekening door de isolerende werking en een langere levensduur van uw dak.