Sedumdak opbouw detail

De sedumdak opbouw bestaat uit verschillende lagen. Wij leggen u de functies van deze lagen uit, de voordelen ervan en vertellen in detail hoe een sedumdak eruit ziet.

Ook een sedumdak plaatsen?

Ontdek uw beste deal

Binnen 60 seconden aangevraagd

Voordelen sedumdak

Betere isolatie, bespaart tot 20% op uw energierekening
Absorbeert regenwater, vermindert wateroverlast
Een sedumdak zorgt voor schonere lucht in de buurt
Verdubbelt levensduur dak en hogere woningwaarde

Details en opbouw sedumdak

Verschillende lagen 

Een sedumdak is opgebouwd in verschillende lagen: beschermdoek, wortelwerend folie, drainagelaag, substraatlaag en de vegetatiemat. Iedere laag heeft zijn eigen functie, detail en voordeel bij een sedumdak.

Sedumdak aanleggen

Heeft u de knoop doorgehakt en wilt u een sedumdak aanleggen? Dan bent u zowel duurzaam als financieel goed bezig. Groendak biedt namelijk diverse voordelen, voor zowel het klimaat als financieel. Bent u benieuwd naar de kosten van een sedumdak? Vraag offertes aan, ontvang vrijblijvende aanbiedingen en vergelijk!

Sedumdak opbouw lagen

Hoe is een sedumdak opgebouwd?

Sedumdak bestaat veelal uit 5 verschillende lagen. Te beginnen met het wortelwerend folie. Als u een EPDM dakbedekking heeft, is dit niet nodig omdat EPDM van zichzelf al wortelwerend is. Bovenop dit folie plaatst u een beschermdoek, om beschadigingen aan uw dakbedekking te voorkomen. De drainagelaag is het volgende in de sedumdak opbouw. Dit vangt het overschot aan water op en voert het af. De volgende laag is de substraat, hierin gaan de sedum planten wortelen en ook deze laag vangt water op. Als laatste is er de vegetatiemat, de bovenste – en dus laatste – laag waar alle plantjes op staan.

Wat leg je onder sedum?

Onder een sedumdak wordt dus optioneel wortelwerend folie aangelegd, daarbovenop een beschermdoek, de drainage, substraat en de vegetatiemat.

Sedumdak opbouw
Sedumdak bloemetjes in detail van dichtbij

Sedumdak detail

Lichtgewicht sedumdak

Bij een lichtgewicht sedumdak is de substraatlaag dunner. De dikte van dit systeem is maar 6 – 8 cm. Dit maakt het qua gewicht lichter en is daardoor eenvoudig op vrijwel ieder dak aan te leggen. Een detail bij sedum op schuin dak is dat er sterk hellende daken een substraathouder nodig is en een speciale vegetatiemat, om alles op zijn plek te houden. Hiervoor is tevens het advies om geen sedumcassettes te gebruiken, maar sedummatten

Verwerkte lagen in sedumtrays

In een sedumtray, een andere benaming voor sedumcassette, zitten de substraatlaag en drainagelaag al verwerkt. Dit vergt qua sedumdak opbouw dus minder tijd dan bij de matten, omdat u bij laatstgenoemde een voor een iedere laag moet aanbrengen op het dak. 

Offertes vergelijken

1

Vul uw gegevens in als
postcode en type dakbedekking

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon 2

Wij checken en matchen u met de beste leveranciers

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon 3

Ontvang vrijblijvende offertes en begeleiding subsidietraject

4

Akkoord met offerte,
alles in één keer geregeld

Ontvang offertes en kies uw beste deal

Groendak opbouw

Een extensief groen dak aanleggen gaat stapsgewijs per laag. De groendak opbouw begint met een wortelwerend doek. Dit voorkomt dat de plantjes zich vast gaan zetten in het dak, met beschadigingen aan de dakbedekking en bijbehorende lekkages als gevolg. Een dakbedekking zoals EPDM is van zichzelf al wortelwerend. Desalniettemin is het nooit verkeerd om het doek voor de zekerheid toch aan te brengen. Een beschermende doek is een optionele laag bovenop het wortelwerende doek en is alleen nodig wanneer u heeft gekozen voor sedumcassettes, omdat de trays beschadigingen kunnen veroorzaken aan het dak zonder doek ertussen. De drainagelaag zit bij cassettes erin verwerkt en bij de matten moet u deze laag zelf aanbrengen in de opbouw van het groendak. Overtollig water wordt opgeslagen in de drainagelaag en langzaam afgevoerd richting de regenpijp, om vertraagd bij het riool terecht te komen. Het water kan ook worden opgenomen door de plantjes, via hun wortels. Een volgend detail in de groendak opbouw is de substraatlaag, ook wel een voedingsbodem voor de sedum plantjes genoemd. Hier komen de wortels van het groene dak in te groeien. De allerlaatste laag is natuurlijk de vegetatielaag. Hier staan alle sedum plantjes op, gemiddeld 8 tot 12 verschillende soorten.