Sedumdak aanleggen

Heeft u de knoop doorgehakt en gaat u een sedumdak aanleggen? Of bent u zich nog aan het oriënteren? Wij geven u tips, een stappenplan voor het aanleggen en helpen met het vinden van geschikte leveranciers.

Ook een sedumdak aanleggen?

Ontdek uw beste deal

Binnen 60 seconden aangevraagd

Voordelen sedumdak

Betere isolatie, bespaart tot 20% op uw energierekening
Absorbeert regenwater, vermindert wateroverlast
Een sedumdak zorgt voor schonere lucht in de buurt
Verdubbelt levensduur dak en hogere woningwaarde

Sedumdak aanleggen: zelf of laten doen?

Eenvoudig zelf aan te leggen

Met de juiste voorbereiding en een kant-en-klaar totaalpakket aan sedumdak, is een sedum dak aanleggen een super makkelijke klus en eenvoudig zelf te doen. Ervaar de voordelen van een schitterend groen dak, zowel op gebied van milieu als voor uw eigen portemonnee.

Oriënteer, vergelijk en bespaar

Wilt u een sedumdak laten aanleggen of zelf aanleggen? Goed bezig! Zo zorgen we samen voor steeds meer groene daken in de buurt. Vergelijk aanbieders door bij ons gratis vrijblijvende offertes aan te vragen. Ook ontvangt u instructievideo’s voor het aanleggen van sedumdaken.

Wat is een sedumdak?

Verzameling sedumplantjes

Sedum is een vetplantje (Crassulaceae). Deze zijn goed bestand tegen droogte en grote hoeveelheden water en zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Op een sedumdak staan acht tot twaalf verschillende soorten sedum verzameld op sedumcassettes of sedummatten. Hiermee creëert u uw eigen groendak. Voor het aanleggen van het sedumdak heeft u geen groene vingers nodig. Met onze aanleginstructies is dit een fluitje van een cent!

Is uw dak geschikt voor sedum?

Vrijwel alle platte daken en daken met een hellingsgraad tot 35° zijn geschikt voor de aanleg van een sedumdak. Belangrijk is wel dat uw dakconstructie het sedumdak gewicht kan houden. Maar met een lichtgewicht sedumdak zit dit al snel goed! Twijfelt u over de staat van uw dak? Vraag vrijblijvend offertes bij ons aan, vergelijk leveranciers en plan op verzoek bij hen een dakcheck in. 

Sedumdak zelf aanleggen op plat dak
sedumdak aanleggen op het dak

Waarom sedumdaken aanleggen?

Het klimaat verandert

Hoosbuien met ondergelopen straten als gevolg, zomers die steeds hogere temperaturen aantikken gedurende een langere tijd, insecten die uitsterven. Het klimaat is aan het veranderen. U helpt het milieu door een mossedum dak aan te leggen. Dit verhoogt de biodiversiteit, zorgt voor meer zuurstof, vangt regenwater op om overstromingen bij de riolering tegen te gaan en zo zijn er nog meer voordelen van een sedumdak.

Sedumdak aanleggen om te besparen

Sedumdaken werken ook uitstekend isolerend en verhogen het rendement op de zonnepanelen. Zo zijn de kosten van een sedumdak een investering en bespaart u daarna eenvoudig op uw energierekening.

Vergelijk offertes

1

Vul uw gegevens in als
postcode en type dakbedekking

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon 2

Wij checken en matchen u met de beste leveranciers

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon 3

Ontvang vrijblijvende offertes en begeleiding subsidietraject

4

Akkoord met offerte,
alles in één keer geregeld

Ontdek uw beste sedumdak-deals!

Sedumdak zelf aanleggen

Een sedumdak zelf aanleggen is zeer eenvoudig met onze stappenplannen en instructievideo’s. Tussen het aanleggen van sedummatten en sedumcassettes zitten kleine verschillen. Zo moet er bij de matten eerst nog een drainagelaag en substraatlaag op het dak gelegd worden, terwijl dit in bij de cassettes als in de traytjes verwerkt zit. Nadat u uw sedumdak heeft ontvangen, is het belangrijk om alles z.s.m. in de schaduw te plaatsen. Gaat u sedumdak zelf aanleggen op een schuin dak? Let dan op bepaalde eisen op gebied van valbeveiliging, voor uw eigen veiligheid.

Stappenplan aanleg sedum dak

Stappenplan zelf een sedumdak aanleggen

  1. Schoonmaken dak

    Zorg ervoor dat het dak vrij is van vuil. Ook kunt u dan direct een controle doen om te zien of de dakbedekking nergens een beschadiging heeft en of het wel waterdicht is.

  2. Wortelwerend folie aanbrengen

    In het geval van dat u geen wortelwerende dakbedekking heeft, raden wij aan om een wortelwerend folie te plaatsen. Dit ter bescherming van uw dakbedekking. Bij het aanbrengen van het folie dient u een overlap aan te houden van 50 cm. 

  3. Drainagelaag aanbrengen (bij sedummatten)

    Maakt u gebruik van sedummatten? Snij dan de drainagelaag op maat op de grond, breng het daarna omhoog op het dak en bedek het geheel. Bij sedumcassettes mag u deze stap overslaan, de drainagelaag zit al verwerkt in de traytjes.

  4. Scheidingsprofielen plaatsen (bij sedummatten)

    Snij bij de waterafvoer het folie en de drainagelaag weg. Daarna is het tijd om de scheidingsprofielen te plaatsen, op 20 cm van de dakrand af. De open zijde, in de L-vorm, moet naar de buitenzijde toe wijzen van waar de grindstrook komt.

  5. Substraat plaatsen (bij sedummatten)

    Leg de substraatlaag haaks over de drainagelaag heen. Dit dient geen overlap te krijgen, maar wel goed op elkaar aan te sluiten. Belangrijk is dat de substraatlaag na aanleg even wordt gesproeid. Tip: doe handschoenen aan bij het plaatsen van de substraatlaag.

  6. Sedummatten / sedumcassettes plaatsen

    Tijd om het sedum op het dak aan te leggen. De trays plaatst u tegen elkaar aan door ze telkens een kwartslag te draaien en tegen elkaar aan te klikken. Bij sedummatten rolt u deze haaks uit over de substraat, ook hierbij zonder overlap. Zowel de matten als de cassettes snijdt / zaagt u daarna op maat om eventuele open plekken op te vullen. Let op: het snijden / zagen doet u het beste beneden naast het dak.

  7. Tegelbladvanger plaatsen

    Plaats de tegelbladvanger over de afvoer op uw dak, om de afvoer vuil- en bladvrij te houden.

  8. Grindstrook aanleggen

    Nu het sedum is aangelegd, is het tijd om de grindstrook aan te leggen. Houd hierbij een strook aan van ongeveer 20 cm. 

  9. Bemesting

    Na het aanleggen, en in ieder voorjaar, is het goed om het sedumdak te bemesten met speciale sedummest.

  10. Sedumdak besproeien

    Na het bemesten, besproeit u het geheel aangelegde sedumdak nog even. Let ook in de weken die volgen op dat het geheel niet uitdroogt, met name bij droge en/of warme periodes.

  11. Klaar!

    Het aanleggen van het sedumdak is klaar, tijd om te genieten van uw schitterende groendak!

Voordelen sedumdak aanleggen

Een sedumdak aanleggen kan niet alleen op het dak van uw woning, maar ook op een uitbouw, schuur, (terras)overkapping, veranda, carport, dakkapel, garage en meer! Dit brengt vele voordelen met zich mee, met name op gebied van het klimaat en voor uw eigen gezondheid, leefomgeving en ook financieel.

Goed voor het milieu

Sedumdaken bieden veel voordelen op gebied van milieu en duurzaamheid. Onderwerpen zoals het terugdringen van de CO2-uitstoot en het verminderen van fijnstof zijn veelbesproken momenteel. De plantjes van het sedumdak vangen 0,15 gram fijnstof per jaar op, per vierkante meter. Het sedum zet ook CO2 om in zuurstof. Dit alles zorgt voor een schonere lucht bij u in de buurt. Het verschil in temperatuur tussen steden en het buitengebied kan oplopen tot wel 8 ℃. Deze verhoogde temperaturen kunnen bij u leiden tot hittestress, wat slecht is voor uw gezondheid. Door steden te vergroenen met sedumdaken, gaan we dit tegen. De sedum plantjes zorgen voor verkoeling en brengt de temperatuur omlaag. Uit onderzoek is gebleken dat 10% meer groen in de stad leidt tot een daling in de gemiddelde temperatuur van 0,6 ℃. Om de opwarming bij u in de buurt te beperken, helpt een groendak aanleggen en verlaagt u hiermee de temperatuur lokaal tot wel 2 ℃. De verhoogde isolatiewaarde met een sedum dakbedekking leidt tot lagere energiekosten, wat niet alleen financieel positief nieuws is maar ook voor het milieu!
Sedumdak kopen
Sedumdak lichtgewicht

Meer wateropslag

Een ander gevolg van klimaatverandering zijn de steeds hevigere regenbuien die we in Nederland krijgen, met regelmatig hoosbuien erbij. Uit onderzoek is gebleken dat er al meer dan 20% regen is gevallen in de afgelopen 60 jaar dan daarvoor. De hoosbuien hebben hier ook een groot aandeel in. Gevolg is dat onze rioleringen deze grote hoeveelheden water die in een keer via dakgoten en regenpijpen worden afgevoerd naar putten, niet kunnen opvangen en de straten daardoor onderlopen. Een sedumdak aanleggen brengt hierin uitkomst. De sedum plantjes slaan het regenwater op in hun blaadjes en er wordt water opgevangen in de substraat en drainage daaronder. Vervolgens wordt dit geleidelijk aan afgegeven naar het riool, waardoor de kans op overstroming bij u en in de buurt kleiner is. Daarnaast kunt u het opgevangen regenwater ook hergebruiken! Bijvoorbeeld om de planten in uw tuin water te geven of het gras te besproeien.

Goed voor de portemonnee

Een van de voornaamste redenen dat men kiest voor een sedumdak aanleggen, is dat de isolatiewaarde van de ruimte flink wordt verbeterd. Zo wordt de warmte in de winter beter vastgehouden en in de zomer beter buitenshuis gehouden. De verwarming hoeft dus minder hard en -vaak opgestookt te worden in de wintermaanden en de airco draait minder hard in de warme zomerperiode. Hierdoor daalt uw energierekening flink. Een andere manier om te besparen op energiekosten, is het verhoogde rendement van zonnepanelen met sedumdak. Door de verlaagde omgevingstemperatuur op het dak met de sedum plantjes, wekken de zonnepanelen meer energie op als het erg warm is. Bij hete temperaturen is er sprake van een vermogensafname bij de zonnepanelen, waardoor ze minder opleveren. Met een sedumdak beperkt u dit en gaat het rendement omhoog, tot wel 20%! Al deze besparingen leveren ook een hogere waarde op van het pand, omdat u heeft geïnvesteerd in het verduurzamen van uw woning of ruimte. Een ander voordeel is dat de dakbedekking twee keer zo lang meegaat met een sedumdak erop!
Sedumdak aanleggen op het dak met zonnepanelen

Sedumdak aanleggen kosten

De kosten van een sedumdak aanleggen hangen af van diverse factoren, waaronder het type dakbedekking en hoeveel vierkante meters aan sedum dakbedekking er aangelegd moet gaan worden. De prijs van groen dak komt gemiddeld uit op €40,- tot €75,- per m². Wilt u het laten aanleggen? Dan wordt het tussen de €60,- en de €100,- per m². U heeft de keuze uit sedummatten en sedumcassettes. Laatstgenoemde trays zijn eenvoudiger in aanleg maar duurder in aanschaf. Sedummatten zijn dus goedkoper, maar kost ook meer tijd om aan te leggen op het dak. 

Afmeting dak Gemiddelde prijs
12 m²
€750,-
22 m²
€1.400,-
40 m²
€2.500,-

Sedum dak aanleggen en subsidiëren

Laat uw gemeente meebetalen

Het aanleggen van sedumdaken zien gemeenten en provincies als iets positiefs. Er wordt daardoor voor meer groen gezorgd in hun buurten, met de daarbij behorende voordelen. Veel gemeenten stimuleren deze aanleg door groene daken subsidies te geven. Deze vergoedingen kunnen hoog oplopen, tot wel 50% op de totale kosten van uw sedum dak.

Subsidiemogelijkheden

Niet iedere gemeente heeft deze subsidie voor sedumdaken. Onze experts zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in uw regio en adviseren u graag over wat er mogelijk is bij u in de gemeente en aan welke voorwaarden er moet worden voldaan.
Sedumdak van bovenaf

Veelgestelde vragen over sedumdaken aanleggen

Een sedumdak, ook wel extensief groendak genoemd, is een verzameling van vetplantjes op het dak. Deze sedumplantjes hebben tal van voordelen voor het milieu, uw leefomgeving en brengen ook financieel voordelen met zich mee.

Gemiddeld kunt u rekening houden met een prijs van €40,- tot €75,- per m² voor een sedumdak. Wanneer u het niet zelf wilt aanleggen maar dit laat doen door vakmensen, bedragen de kosten €60,- tot €100,- per m².

Een sedumdak aanleggen is het hele jaar mogelijk! Wilt u dat uw groendak direct goed aanslaat? Dan zijn de herfst en lente perfecte momenten.