Logo SedumdakenLoket wit

Mos sedum dak

Wilt u graag weten wat het verschil is tussen sedum en een mos sedum dak en hoeveel de kosten hiervan bedragen? Wij informeren u graag en gaan voor u op zoek naar erkende leveranciers die een sedumdak leveren tegen een scherpe prijs.

Ook (mos) sedum dak aanleggen?

Ontdek uw beste deal

Binnen 60 seconden aangevraagd

Voordelen mos sedum dak

Betere isolatie, bespaart tot 20% op uw energierekening
Absorbeert regenwater, vermindert wateroverlast
Mos sedum dak zorgt voor schonere lucht in de buurt
Verdubbelt levensduur dak en hogere woningwaarde

Mos sedum dak vergelijken

Wat kost een mos sedumdak?

De kosten van een mos sedumdak worden bepaald door verschillende factoren. Denk hierbij aan de oppervlakte van het dak, het soort dakbedekking en de totale kosten van de materialen. Gemiddeld rekent u bij een sedumdak op een prijs tussen de €40,- en €75,- per m².

Vergelijken en bespaar

Wilt u een mos sedumdak laten aanleggen en besparen op de kosten? Wij helpen hier graag bij! Zo kunt u bij ons gratis offertes aanvragen en op zoek gaan naar een betrouwbare leverancier die een scherpe prijs hanteert voor een mos sedumdak. U ontvangt bij ons geheel vrijblijvend verschillende offertes die u kunt vergelijken. U kiest vervolgens snel en eenvoudig de meest geschikte aanbieder.

Historie mos sedumdak

Wat is een mos sedum dak?

Als we het hebben over een mos sedumdak, wordt er eigenlijk een sedumdak bedoeld. Toch is eerstgenoemde benaming niet helemaal correct. Echte mosdaken komen namelijk nauwelijks nog voor. De vegetatielaag – die bestaat uit verschillende soorten sedumplantjes – wordt echter nog altijd een ¨moslaag¨ genoemd. Maar waarom is dit eigenlijk zo?

Wat is een nadeel van een mos sedumdak?

In eerste instantie bestond de bovenste vegetatielaag van sedumdaken (ook wel groendaken genoemd) uit mos. Mos biedt namelijk verschillende voordelen bij het aanleggen van een sedumdak. Zo is mos mooi om te zien, licht van gewicht en – door gebrek aan wortels – niet dik. In de praktijk bleek mos echter een stuk minder geschikt dan gedacht. Zo had de vegetatielaag nauwelijks houvast door het gebrek aan wortels. Gevolg was dat het mos binnen de kortste keren van het dak afwaaide én snel verpieterde bij warm weer.

Mossedum op dak aangelegd
Een mos sedumdak op plat dak

Alternatief mos sedumdak

Subsidie voor sedumdak kosten

Aangezien een mos sedumdak in de praktijk niet goed bleek te werken, moest men op zoek naar een alternatief. Dat alternatief werd al snel gevonden: sedum. Sedum bestaat uit verschillende soorten vetplantjes waarbij met name de kleinere plantjes ideaal bleken voor op een groendak. De vetplantjes zijn namelijk erg sterk en prima bestand tegen verschillende weersomstandigheden zoals regen, vorst, felle zon en windhozen. Dit is – zeker in een wisselvallig klimaat als de onze – een belangrijke vereiste. Sedum is bovendien licht van gewicht waardoor de meeste dakconstructies het groendak met gemak kunnen dragen.

Wat zijn de kosten van een sedumdak laten leggen?

U kunt de kosten van een sedumdak zo laag mogelijk houden door het dak zelf te leggen. Besteedt u deze klus liever uit aan een professional? Reken dan op een prijs tussen de €60,- en €100,- per m².

Mos sedum dak prijs vergelijken

1

Vul uw gegevens in als
postcode en type dakbedekking

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon 2

Wij checken en matchen u met de beste leveranciers

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon 3

Kom in contact en ontvang vrijblijvende offertes

4

Akkoord met offerte,
alles in één keer geregeld

Gratis aanbieders mos sedumdak vergelijken

Verschillen mos sedumdak en sedum

Mos is een plant die niet groeit uit zaden, maar uit sporen. Mos gedijt het beste in een klimaat met weinig temperatuurverschillen. Hoewel mos zich met name ontwikkelt in een vochtige grond, kan mos ook groeien op een harde ondergrond. Denk hierbij aan boomschors en steenachtige bodemsoorten. Mos is zeer geschikt als bodembedekker (en alternatief voor gras) en laat uw tuin er snel groen uit zien. Sedum is een vetplantje. Doordat het blad van een sedumplantje beschikt over een beschermlaag, is sedum prima bestand tegen hitte, droogte en vorst. Het blad houdt tevens water vast en kan dit gebruiken in de warme en droge zomermaanden. Zelfs als de droogte en hitte lang aanhoudt zal de sedumplant niet uitdrogen. Sedumplantjes kunnen hierdoor in alle weersomstandigheden overleven. Over het algemeen groeit sedum het beste in de volle zon.

Wat is het verschil tussen een mos sedumdak en een sedumdak?
Als u met name de isolerende werking van sedumdak belangrijk vindt, is het aan te raden om voor een sedumdak te kiezen in plaats van een mos sedumdak. Sedumdakken zijn – inclusief de onderbouw – dikker dan mosdaken. Sedumdaken isoleren hierdoor beter dan mosdaken. Sedumdaken hebben tevens als voordeel dat ze water beter vasthouden dan mosdaken. Zo verdampt water sneller in de dunne laag met mos van een mosdak dan in het dikke sedumpakket van een sedumdak. Deze snelle verdamping heeft tevens als nadeel dat de verkoeling van een mosdak in de zomermaanden aanzienlijk minder is dan bij een mosdak. Hoe geleidelijker het regenwater op uw groendak verdampt, hoe langer de koele binnentemperatuur in uw woning zal aanhouden.

Mosdak versus sedumdak
De duurzaamheid van mosdaken is aanzienlijk minder goed dan die van sedumdaken. Zo is mos minder goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden zoals vorst, hitte en droogte dan sedumplantjes. Een mosdak kan hierdoor na langdurig warm en droog weer uitdrogen. Het mos wordt dan zwart en hard en raakt los van de onderbouw. Op de lange termijn kan het mos gedeeltelijk of in zijn geheel verdwijnen. Hoewel een mosdak in theorie minder onderhoud nodig heeft – mos hoeft namelijk niet bemest te worden – is een periodieke controle bij zowel een sedum- als een mosdak van belang. Zo is het verstandig om ongewenste kruiden te verwijderen en de waterafvoer te testen. Het enige voordeel dat een mosdak heeft ten opzichte van een sedumdak? Dat is het feit dat een mosdak lichter is. Een mosdak kan hierdoor een alternatief zijn als uw dak het gewicht van een sedumdak niet kan dragen. Als u echter met name geïnteresseerd bent in het effect dat een groendak heeft op het binnenklimaat, isolatie en waterregulatie van uw woning, raden wij u een sedumdak aan. Daar komt bij dat sedum onder alle weersomstandigheden goed groeit, terwijl mos zeer afhankelijk is van het klimaat en de hoeveelheid neerslag.

Mos sedum dak subsidie

Laat uw gemeente meebetalen

De kosten van een sedumdak, het alternatief voor een mos sedum dak, kunnen lager uitvallen als u een subsidie aanvraagt. Veel gemeentes hanteren subsidies voor groene daken. U krijgt hiermee tot 50% vergoed van de totale kosten van groen dak.  Gemeentes stimuleren op deze wijze het toepassen van (intensieve en extensieve) sedumdaken in de wijk.

Welke voorwaarden stelt de gemeente?

De gemeente stelt bepaalde voorwaarden als u een subsidie wilt aanvragen. Onze specialisten weten alles over de voorwaarden en de documenten die u nodig heeft tijdens uw aanvraag. Wij kunnen u de documenten verstrekken én u ondersteunen bij de aanvraag. Onze specialisten zijn op de hoogte van de actuele sedumdaken subsidies in uw gemeente en staan klaar om u te helpen.

Mos sedum dak van dichtbij

Mos sedum dak prijs

De prijs van een sedumdak – het ideale alternatief voor een mos sedumdak – hangt van de grootte van het dakoppervlakte. De sedum dakbedekking kan uiteraard niet enkel op uw huis, maar ook op uitbouwen, schuren, garages, veranda’s, carports en meer plekken geplaatst worden. Met het onderstaande tabel geven we u een indicatie van de gemiddelde prijs van een sedumdak. Hierbij hanteren we drie categorieën ((12 m², 22 m² en 40 m²) en ziet u direct hoeveel de totaalkosten bedragen.

Afmeting dak Gemiddelde prijs
12 m²
€750,-
22 m²
€1.400,-
40 m²
€2.500,-