Logo SedumdakenLoket wit

Verduurzaam met een groen dak

Overweegt u een groen dak aan te leggen? Goed bezig! Dit brengt vele voordelen met zich mee,  zowel voor klimaat als voor uzelf. Bij ons vraagt u gratis vrijblijvende offertes aan, om leveranciers eenvoudig te vergelijken.

Ook een groen dak aanleggen?

Ontdek uw beste deal

Binnen 60 seconden aangevraagd

Voordelen groendak

Betere isolatie, bespaart tot 20% op uw energierekening
Absorbeert regenwater, vermindert wateroverlast
Een groen dak zorgt voor schonere lucht in de buurt
Verdubbelt levensduur dak en hogere woningwaarde

Groen dak kopen

Waarom een groen dak plaatsen?

Een groen dak, ook wel sedumdak genoemd, is een duurzame oplossing. Het zorgt voor een gezondere lucht in de buurt, verhoogt biodiversiteit, werkt isolerend waardoor u bespaart op de energierekening, verlaagt de omgevingstemperatuur, laat het rendement van uw zonnepanelen stijgen tot wel +20% en verdubbelt de levensduur van het dak!

Geregeld van begin tot eind

Heeft u besloten te willen gaan starten met een groen dak aanleggen? Wij zijn hét platform dat gespecialiseerd is in groendaken. Vraag gratis vrijblijvende offertes bij ons aan. Wij vinden voor u de beste leveranciers met de scherpste prijzen. De experts voorzien u ook van advies op gebied van lopende groen dak subsidies in uw gemeente, voeren op verzoek een dakinspectie uit en kunnen het groen dak voor u aanleggen.

Wat is een groen dak?

Minder grijs, meer groen

Een groen dak betreft in de meeste gevallen een extensief groendak, wat een verzameling is van vetplantjes die op het dak geplaatst worden. Dit kan op het dak van uw woning zijn, maar ook een groen dak op een schuur, garage, uitbouw, veranda, overkapping, dakkapel enz. De plantjes betreffen sedum, van de vetplantenfamilie (Crassulaceae). Deze zijn goed bestand tegen hele droge, warme zomers en tegen fikse regenbuien, ideaal dus in het klimaat van Nederland.  Ze zijn licht van gewicht, zeer onderhoudsvriendelijk en heel sterk. Het groen dak blijft het gehele jaar groen en heeft een bloeiperiode van april t/m september. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar heeft ook vele voordelen.

Voor wie is een groen dak interessant?

Wilt u op relatief eenvoudige wijze verduurzamen en vergroenen? Een groen dak kopen is een ideale keuze. Het aanleggen van een sedumdak zorgt voor een gezondere leefomgeving, meer biodiversiteit en een glimlach op uw gezicht!

Groendak
Groendak aangelegd van bovenaf

Waarom een groendak?

Zorgen over het klimaat

Het klimaat is aan het veranderen. We krijgen steeds meer te maken met hevigere regenbuien en de gemiddelde temperatuur blijft stijgen. Het milieu heeft daar last van. Wanneer wij hier niets mee doen, blijft dit verergeren. Een groendak kopen brengt oplossing! Hiermee creëert u meer biodiversiteit, gaat de omgevingstemperatuur omlaag waardoor u minder energiekosten heeft en daar tegelijkertijd het klimaat mee spaart en krijgt u een gezondere leefomgeving.

Geld besparen met groendak

Een groen dak bestellen is een duurzame investering. Wel een die in veel gemeenten gesubsidieerd wordt, zo bespaart u tot wel 50% op de kosten groen dak. Daarnaast wordt de levensduur van uw dak verlengt, leveren de zonnepanelen meer rendement en wordt de energierekening lager.

Vergelijk offertes

1

Vul uw gegevens in als
postcode en type dakbedekking

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon 2

Wij checken en matchen u met de beste leveranciers

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon 3

Ontvang vrijblijvende offertes en begeleiding subsidietraject

4

Akkoord met offerte,
alles in één keer geregeld

Aanbieders groen dak vergelijken

Specificaties groen dak

Gewicht Verzadigd 80 kg/m²
Gem. kosten per m² €40,- tot €75,-
Max. dakhelling 35°
Subsidie groendak Tot 50%
Beloopbaar Ja
Onderhoudsvriendelijk Ja
Onderhoud groendak 2x per jaar
Dikte groendak 4 - 15 cm

Aandachtspunten groen dak kopen

De meeste platte- en schuine daken (maximale hellingsgraad 35 graden, indien steiler wordt er gebruik gemaakt van hulpmiddelen om het sedum op de plek te houden) zijn geschikt voor een groen dak van sedum. Dit kan een dak op uw woning zelf zijn, maar ook een uitbouw, garage, carport, veranda / terrasoverkapping, schuur of een bedrijfspand. Het is natuurlijk van belang dat de dakbedekking waterdicht is, dat er geen flinke waterlaag op het dak staat, dat er voldoende waterafvoer-punten zijn en dat de draagkracht voldoende is.

Groen dak op bitumen

De meest voorkomende dakdekking is bitumen. Dit donkergrijze dak is geschikt om een groen dak van te maken. Het kan wel raadzaam zijn om het dak te laten inspecteren op eventuele lekkages. Bitumen is alleen niet wortelbestendig. Bij het aanleggen van een groen dak is het daarom belangrijk om een wortelwerend doek onder de sedummatten of sedumcassettes te plaatsen. Een alternatief kan zijn dat u het bitumen dak vervangt voor EPDM en daar een groen dak van maakt.

Groendak op EPDM

EPDM is ideaal om een groendak op aan te leggen. Dit type dakbedekking heeft unieke eigenschappen. EPDM staat voor Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer. Het heeft een uitzonderlijk lange levensduur, heeft amper onderhoud nodig, is van zichzelf wortelwerend, goed bestemd tegen zuren, zouten, ozon en uv-stralen en – niet onbelangrijk – milieuvriendelijk. De combinatie EPDM met groendak is uitstekend. Dankzij de groene dakbedekking heeft het geheel zelfs een nog langere levensduur. De vetplantjes beschermen namelijk de werkelijke dakbedekking, EPDM, waardoor dit niet wordt blootgesteld aan regen, hagel, sneeuw etc. Wilt u graag EPDM plaatsen en daar bovenop een groen dak aanleggen? EPDM kunt u als folie op rol kopen, waarbij u de rollen uitrolt op uw onderdak. Belangrijk is dat de folie bij de rand van het dak een stukje uitsteekt. Dan weet u zeker dat het gehele dak waterdicht is. Naderhand snijdt u het stuk over de rand weg.
Bent u benieuwd of uw dak geschikt is voor een groen dak? Onze dakexperts helpen u hier graag bij! Vraag advies aan via onze website en ontvang vrijblijvende offertes voor uw groene dakbedekking.

Voordelen groene dakbedekking

Het milieu van Nederland gaat achteruit. Dit is terug te merken in de vaker voorkomende stortbuien, de afname in hoeveelheid bijen, vlinders en insecten en de stijgende, gemiddelde temperatuur. Met het plaatsen van een groen dak draagt u bij aan de verduurzaming en vergroening in uw buurt. Een groene dakbedekking kent vele voordelen, zowel voor het klimaat als voor uw eigen portemonnee.

Groen dak voorkomt overstroming riolering

Op vrijwel ieder moment in het jaar komt het tegenwoordig voor: extreme hoosbuien. Beelden van overbelaste rioleringen en ondergelopen straten komen voorbij wanneer er in één keer heel veel regen valt. Het riool kan dit niet direct opvangen, terwijl alles wel vanaf daken en straten rechtstreeks wordt afgevoerd naar deze riolering. Een groen dak brengt hierin oplossing. De vetplantjes die erop staan, slaan het regenwater op in hun blaadjes. Ook de substraat en drainage onder de laag sedum fungeren als buffer, of beter gezegd als spons. Het groendak geeft het regenwater wel af, maar op vertraagde wijze. Hierdoor krijgt de riolering meer tijd om het water af te voeren en is de kans op overstroming dus kleiner. Met een groen dak heeft u tot 70% minder wateroverlast! Er zijn verschillende soorten sedum plantjes op uw groene dakbedekking, maar gemiddeld kan het tot 30 liter per vierkante meter opslaan! Zo draagt u bij aan een beter watermanagement bij u in de buurt.
Groendak met sedum plantjes
Extensief groen dak

Positief effect op het milieu

Met een groen dak biedt u de helpende hand aan het milieu. Meer en meer insecten sterven uit. Een groene dakbedekking verhoogt de biodiversiteit juist, zodat de beestjes weer een leefomgeving krijgen. Dit is met name interessant in steden, waar steeds minder groen terug te vinden is. Een groendak trekt deze bijen, vlinders en insecten weer aan en geeft een fijne plek om weer te leven. Ook voor uw eigen gezondheid is het goed om de aanleg van een sedumdak te overwegen. Het filtert namelijk fijnstof uit de lucht en zet CO2 om in zuurstof, waardoor u leeft in een gezondere lucht. Een ander voordeel is het verlagen van de omgevingstemperatuur, zowel binnen- als buitenshuis, tot wel 3 °C. Zomers worden steeds warmer, wat leidt tot hittestress bij de mens. Dit is slecht voor uw gezondheid, verkoeling is hierbij belangrijk. Doordat de groendak-plantjes zonlicht absorberen, gaat de omgevingstemperatuur omlaag. Dit geeft u een  gevoel om te wonen en/of werken, wat leidt tot meer geluk en ontspanning en minder stress!

Lagere energiekosten en hoger rendement op zonnepanelen

De isolatiewaarde van uw huis of pand gaat met een groen dak dus omhoog. Houdt in dat u in de winter minder hoeft te stoken met de verwarming en in de zomer de airco niet meer op volle toeren hoeft te laten draaien. Gevolg is dat u een lagere energierekening krijgt! Deze kan nog lager worden als u zonnepanelen op het dak heeft liggen. Een groen dak met zonnepanelen levert namelijk een hoger rendement op, tot wel 20%! Dit komt doordat de omgevingstemperatuur zoals aangegeven omlaag gaat, waardoor het in de zomer minder warm is op het dak en de zonnepanelen hierdoor meer zonne-energie opwekken. Besparingen op vaste lasten zijn veel waard, al helemaal nu deze kosten in zijn algeheel zo blijven stijgen. Een groendak zorgt er dan ook voor dat uw huis of pand meer waard wordt, omdat u de lasten zo laag mogelijk houdt en duurzaam bezig bent. Wist u dat er ook in veel gemeenten een subsidie zit op groene daken? Vraag ernaar bij onze experts, zij helpen u graag.
Groen dak met zonnepanelen erop

Kosten van een groendak

De kosten van een groen dak schuin of -plat hangen af van het type dak en de hoeveelheid vierkante meters. De  gemiddelde sedumdak kosten komt uit op een prijs van €40,- tot €75,- per m². Wilt u een sedumdak laten aanleggen? Houd rekening met een gemiddeld uurtarief van ongeveer €50,- tot €60,-. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om het groendak zelf aan te leggen. Bij de meeste daken is dit relatief eenvoudig. Wel is het van belang dat dit correct wordt gedaan, om eventuele lekkages te voorkomen en daarmee ook extra kosten.

Afmeting dak Gemiddelde prijs
12 m²
€750,-
22 m²
€1.400,-
40 m²
€2.500,-

Groen dak subsidie

Laat uw gemeente meebetalen

Er is op moment geen landelijke subsidieregeling, maar veel gemeenten bieden wel een sedumdak subsidie aan! Hiermee kunt u tot wel 50% subsidiëren op de totaalkosten van het groendak, wat neerkomt op €40,- per m².

Wij helpen u

Onze experts zijn op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen op gebied van subsidies op groen daken in alle gemeentes van Nederland. Tevens weten zij precies aan welke voorwaarden uw aanvraag moeten voldoen, hier helpen zij u graag mee door alle benodigde documenten voor aan te leveren bij uw gemeente. Zo krijgt u een mooie vergoeding op uw groen dak!

Groene dakbedekking met scheidingswandjes

Stappenplan zelf groen dak plaatsen

Om de kosten zo laag mogelijk te houden, is het aan te raden om een groen dak zelf te plaatsen. Dit is een eenvoudige klus, al helemaal met de instructievideo’s van onze experts. Ruim 75% van de aanvragers, kiest ervoor om het groendak zelf aan te leggen. Dit is met name gemakkelijk zelf te doen op uitbouw, garages, schuurtjes, veranda’s en carports. Wilt u het toch liever uitbesteden aan een professional? Geen probleem! Doe bij ons gratis een online aanvraag en ontvang vrijblijvende offertes van verschillende dakdekkers die u kunt vergelijken.

Stappenplan zelf een lichtgewicht groendak aanleggen

 1. Maak het dak schoon

  Pak een bezem en veeg het dak goed schoon. Haal bladeren, vuil en grind bij elkaar en verwijder dit.

 2. Wortelwerend folie plaatsen

  In geval van o.a. een bitumen dakdekking moet er een wortelwerend folie aangebracht worden. Bedek het dak volledig hiermee en zorg voor een overlap van 50 cm bij de stroken. Bij de dakrand vouwt u het folie om. Wanneer er flink wat wind staat tijdens het aanleggen en het folie weg dreigt te waaien, plaats u tijdelijk wat zware spullen erop zodat het blijft liggen.

 3. Drainagemat op maat zagen en plaatsen

  Pak een zaag en maak de drainagemat op maat. Deze laag zorgt voor buffering van het water. 

 4. Beschermdoek uitrollen over het dak

  Plaats het beschermdoek door dit uit te rollen over het dak. Zorg ook hierin voor een overlap, door het filtervlies over de volgende drainagemat heen te leggen.

 5. Optioneel: Scheidingswand plaatsen

  Maakt u gebruiken van lage scheidingswanden langs de rand van het groendak? Maak dan de scheidingswand op maat met een zaag en plaats dit op het dak.

 6. Substraatrol plaatsen

  Trek handschoenen aan, als u dit nog niet had gedaan, en pak de substraatrollen erbij. Leg deze haaks uit over de drainagematten.

 7. Groen dak matten plaatsen

  Tijd voor het leuke werk: de groen dak matten plaatsen op het dak. Rol alle matten uit over de substraatrollen heen en bedek het geheel. Maakt u gebruik van groendak cassettes? Dan kunt u deze eenvoudig tegen elkaar aan plaatsen, optioneel op het folie op het dak indien van toepassing. 

 8. Open plekken vullen met groendak

  Is het dak bedekt met groendak matten maar zijn er nog wat open plekken? Pak een zaag en een groendakmat, haal er een stuk op maat af en leg dit op de open plek(ken).

 9. Tegelbladvanger plaatsen

  Plaats de tegelbladvanger over de waterafvoer op uw dak, om deze vrij te houden van vuil en blad.

 10. Maak een grindstrook

  Tussen de rand van het dak en de sedummatten (of scheidingswand, indien gebruikt) maakt u een grindstrook met een breedte van 10 – 20 cm.

 11. Bemesten

  Het is belangrijk om na de plaatsing direct het groendak te bemesten met speciale groene daken mest.

 12. Water geven

  Voor het goed doorwortelen van de plantjes is het van belang dat er direct goed water gegeven wordt door er overheen te sproeien. Houd in de 6 weken na aanleg ook in de gaten of het groene dak niet uitdroogt.

 13. Genieten van het groene dak

  Klaar! Tijd om te genieten van uw nieuwe, groene dakbedekking.

Welk soort groendak kiezen?

Intensief- of extensief groendak

Er zijn twee verschillende soorten groendaken: intensieve en extensieve. Een intensief groendak wordt ook wel een daktuin genoemd.  Hier groeien struiken en zelfs bomen op, is zwaar van gewicht (225 kg/m² t.o.v. 45 kg/m²) en vergt veel onderhoud. Wanneer het over een groendak of sedumdak gaat, betreft het in de meeste gevallen een extensief groen dak. Deze vraagt weinig onderhoud, wordt niet veel op gelopen en heeft tal van ecologische en financiële voordelen, wat het ideaal maakt om dit aan te leggen. Bij het creëren van dit dak maakt u gebruik van groendak matten of -cassettes.

Groen dak matten of groen dak cassettes kopen?

Voor het realiseren van een groendak extensief heeft u sedummatten of sedumcassettes nodig. Maar wat is het beste? Het is vrij eenvoudig: wilt u een mooi, aan elkaar gegroeid groendak hebben? Dan zijn de matten het beste om te kiezen. Deze zijn tevens goedkoper dan de cassettes. Het aanleggen van de matten vraagt wel meer arbeid en er moet een drainagelaag en substraat onder gelegd worden. Is uw dakbedekking niet meer het allernieuwste en/of wilt u gaan voor eenvoud? Kies dan voor de cassette. Het plaatsen van deze rechthoekige- of vierkante trays is een eenvoudige klus en de substraatlaag zit er al in verwerkt!

Veelgestelde vragen over groene daken

Er zijn twee soorten groene daken: intensief- en extensief groendak. Eerstgenoemde wordt ook wel een daktuin genoemd, waar struiken en zelfs bomen op groeien. Dit vraagt wel veel van de draagkracht van uw dak. Bij groendaken gaat het in de meeste gevallen om een extensief groen dak. Hier staat een verzameling Sedum vetplantjes op, die diverse voordelen met zich meebrengen voor zowel klimaat als voor uzelf.

De kosten van een extensief groen dak hangen o.a. af van het type dak dat u heeft en de oppervlakte. De prijs komt gemiddeld uit op €40,- tot €75,- per m². Deze investeringskosten krijgt u bij veel gemeenten tot wel 50% vergoed middels een subsidie. 

Een groen dak beschermt de uw dakbedekking, verlaagt de omgevingstemperatuur, verhoogt de biodiversiteit, geeft een betere isolatiewaarde waardoor uw energierekening omlaag gaat en vangt regenwater op.