Logo SedumdakenLoket wit

Groen dak aanleggen

Een groen dak aanleggen ziet er niet alleen mooi uit, het heeft ook tal van voordelen voor u en het klimaat! Groendak is eenvoudig zelf aan te leggen, maar u kunt dit ook laten doen. Vraag vrijblijvend offertes aan en vergelijk!

Ook een groen dak aanleggen?

Ontdek uw beste deal

Binnen 60 seconden aangevraagd

Voordelen groendak

Betere isolatie, bespaart tot 20% op uw energierekening
Absorbeert regenwater, vermindert wateroverlast
Een groendak zorgt voor schonere lucht in de buurt
Verdubbelt levensduur dak en hogere woningwaarde

Groen dak aanleggen: zelf of laten doen?

Gemakkelijk zelf aan te leggen

Het aanleggen van groen dak is met kant-en-klare systemen zeer eenvoudig zelf te doen, ook wanneer u geen groene vingers heeft. Met onze instructievideo’s is dit in een handomdraai gedaan. Toch liever groen dak laten aanleggen door vakmensen? Ook daar helpen wij bij!

Vergelijk leveranciers en bespaar

Of u nu zelf aan de slag wilt gaan of het aanleggen wilt uitbesteden: wij vergelijken voor u de beste leveranciers en vakmensen met de scherpste prijzen. Zo bespaart u op uw groen dak kosten en krijgt u een schitterend sedumdak aangelegd!

Wat is een groendak?

Waaruit bestaat een groendak?

Een groendak is opgebouwd uit een drainagelaag, substraatlaag en de sedumplanten zelf. Op de sedumcassette en sedummat staan 8 tot 12 verschillende soorten sedum. Dit vetkruid komt uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae). Ze kunnen uitstekend tegen droge- en natte periodes, waarbij ze tijdens regenval het water opslaan in hun blaadjes.

Groendak aanleggen op EPDM, Bitumen etc.

Bijna ieder soort plat dak en schuin dak met een hellingsgraad tot 35° is geschikt. Een groendak aanleggen op EPDM is de ideale ondergrond. EPDM is namelijk wortelwerend, waardoor u niet een extra laag folie hoeft aan te brengen bij het aanleggen van groen dak. Zo kunnen de sedumplantjes niet door de dakbedekking heen gaan. Ook bitumen is geschikt, maar in de meeste gevallen wel handig om hier een wortelwerend folie op te plaatsen.

Groendak aanleggen met grindstrook langs dakrand
Aangelegde groene daken bij woningen in wijk

Wat is het nut van een groen dak?

Voor de natuur

Met een groen dak aanleggen verhoogt u de biodiversiteit. Dit trekt bijen, vlinders en vogels aan. De temperatuur op het dak en in de omgeving wordt ook aangenamer, daar de sedum plantjes temperatuurverlagend werken. Een belangrijk voordeel van sedumdaken is dat het een grote hoeveelheid regenwater opvangt.

Financieel aantrekkelijk

Niet alleen de milieu profiteert van een groen dak, ook uw portemonnee. Dankzij de verhogende isolatiewerking van het dak, gaat uw energierekening omlaag omdat u minder kosten maakt. Met de investering in de verduurzaming van uw woning of pand gaat de waarde van de ruimte ook omhoog.

Vergelijk offertes

1

Vul uw gegevens in als
postcode en type dakbedekking

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon 2

Wij checken en matchen u met de beste leveranciers

Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon 3

Ontvang vrijblijvende offertes en begeleiding subsidietraject

4

Akkoord met offerte,
alles in één keer geregeld

Ontdek onze beste groendak-deals

Groen dak zelf aanleggen

Een groen dak zelf aanleggen is een gemakkelijke en snelle klus. Al helemaal met de kant-en-klare sedumcassettes en -trays. Bij ons ontvangt u tevens duidelijke instructievideo’s, waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe u het groendak zelf moet aanleggen. Het zelf aanleggen van sedumdak is mogelijk op vrijwel ieder plat dak en schuin sedum dak.

Stappenplan aanleg groen dak

Stappenplan groen dak zelf aanleggen

 1. Schoonvegen en controleren dak

  Maak het dak vrij van vuil en controleer tegelijkertijd of u nergens een beschadiging aan de dakbedekking ziet.

 2. Plaatsen wortelwerend folie

  Als u geen EPDM dakbedekking (wortelwerend) heeft, adviseren wij om een wortelwerend folie te plaatsen. Zo beschermt u uw dakbedekking op moment dat de sedumplantjes gaan wortelen. Houd bij het plaatsen van het folie rekening met een overlap van 50 cm. 

 3. Drainagelaag uitrollen (van toepassing bij sedummatten)

  Snij de drainagelaag op de grond op maat. Belangrijk is dat u dit niet snijdt op het dak, om beschadiging aan de dakbedekking te voorkomen. Neem de op maat gesneden drainagelagen mee omhoog en bedek het dak. Snij bij de waterafvoer alvast een stuk van het folie en de drainagelaag weg. Deze gehele stap mag u overslaan in geval van het gebruik van sedumcassettes.

 4. Scheidingswandjes installeren (van toepassing bij sedummatten)

  De scheidingswandjes plaatst u op 20 cm van de rand van het dak. Let op dat de L-zijde naar buiten wijst.

 5. Substraatlaag uitrollen (van toepassing bij sedummatten)

  De substraatlaag rolt u haaks uit over het dak. Hier mag geen overlap in komen, maar ook geen open plek. Alles moet goed op elkaar aansluiten. Maak de laag daarna nat door erop te sproeien.

 6. Groen dak matten / groen dak cassettes plaatsen

  Het leukste werk: de groen dak matten of groen dak cassettes aanleggen! Met de trays is dit eenvoudig, hierbij begint u met een bij een hoek en klikt u de rest gemakkelijk tegenaan. Bij groen dak matten rolt u deze geheel uit over de substraatlaag heen. Blijven er stukken open, maar is dit kleiner dan een mat / tray? Snij dan een stuk van de cassette of mat op maat af en leg dit bij de open plekken.

 7. Bladvanger neerzetten

  Installer de bladvanger boven de afvoer van uw dak. Zo voorkomt u dat er vuiligheid zoals bladeren in de afvoer terechtkomen.

 8. Grindstrook plaatsen

  Om uw daktrim te beschermen, legt u een grindstrook van 10 – 20 cm aan (tot de scheidingswand). 

 9. Groendak bemesten

  Bemest het groendak met speciale sedummest. Dit is ook goed om jaarlijks in het voorjaar te doen.

 10. Groen dak bewateren

  Na het aanleggen van het groen dak is het belangrijk dat u het geheel even sproeit. Ook in de weken daarna is het goed om soms te bewateren wanneer het te droog wordt.

 11. Klaar!

  De aanleg is afgerond. Het genieten van uw groendak kan beginnen. 

Groen dak laten aanleggen

Kiest u er liever voor om het uit te besteden en een groen dak laten aanleggen door professionals? Ook daar helpen wij bij! Bij ons vraagt u automatisch offertes aan bij meerdere vakmensen die uw groendak willen aanleggen. Vraag snel vrijblijvende offertes aan en vergelijk!

Voordelen groendak aanleggen

Het aanleggen van groendak verandert uw standaard grijze dak naar groen. Dit geeft niet alleen iedere dag een mooier uitzicht, maar geeft ook bijen, vogels en vlinders een fijne leefomgeving, evenals voor uzelf door de hoeveelheid extra zuurstof wat sedumplanten produceren. Wij zetten alle voordelen van groendak aanleggen op een rij!

Goed voor de natuur

Groen dak aanleggen zorgt met de sedumplantjes voor voedsel voor bijen en hommels en creëert een hogere biodiversiteit met andere plantjes en insecten. En wist u dat een bitumen (zwarte) dakbedekking in de zomer wel 80 ℃ kan worden? Met een groendak wordt dit beperkt tot maximaal 25 ℃! Sedum werkt dan ook niet alleen isolerend, maar zorgt ook voor een lagere temperatuur in de omgeving. In steden kan dit leiden tot een lagere temperatuur van wel 2 ℃. Hiermee voorkomt u de kans op hittestress bij uzelf, iets wat anders negatief werkt op uw eigen gezondheid. Een ander groot, belangrijk voordeel van groene daken is dat de plantjes fijnstof uit de lucht filteren en CO2 omzetten in zuurstof. Dit zorgt voor een betere, schonere lucht bij u in de buurt. Diezelfde vegetatielaag zorgt ook voor een geluiddempende werking, zowel binnenshuis als buitenshuis. Ideaal van een extensief groendak aanleggen is dat u helemaal geen tijd kwijt bent aan het onderhouden hiervan. Na aanleg is het goed om even te bemesten en de eerste paar weken te bewateren, meer niet!
Extensief groen dak
Groendak aanleggen op EPDM en bitumen dak

Tegen wateroverlast

Het klimaat verandert. Regenbuien hebben we steeds vaker, ook in extreme vormen met hoosbuien. Al het water wordt direct via dakgoten en regenpijpen rechtstreeks naar de riolering geleid. Dit zou handig moeten zijn, maar onze riolering kan bij hoosbuien deze enorme hoeveelheid water helemaal niet verwerken. Hierdoor zien we steeds vaker berichten voorbijkomen in Nederland met ondergelopen straten, wat leidt tot flinke wateroverlast en daarbij behorende schade. Dit is dan ook een van de meest voorkomende redenen van een groendak aanleggen. De sedum plantjes slaan in hun bladeren namelijk regenwater op, een deel verdampt door de plantjes en een deel van de neerslag wordt opgeslagen in de substraatlaag en drainagelaag, waarna het gedurende een langere periode langzaam wordt afgegeven. Hierdoor kan het riool bij u in de buurt het water veel beter verwerken en heeft u minder kans op overstroming bij de riolering!

Besparen op energiekosten

De benoemde, verbeterde isolatiewaarde in uw huis of pand is niet alleen goed voor het milieu, maar ook financieel gezien voor uzelf. U bespaart hiermee namelijk flink op de energiekosten! De verwarming hoeft minder vaak aan in de winter en de airco in de zomer, omdat het aangelegde groendak in de wintermaanden de warmte binnenhoudt en in de zomermaanden het juiste buiten houdt. Hierdoor heeft u op duurzame wijze een betere isolatie en gaan uw vaste lasten naar beneden. Dit geeft u tevens een waardevermeerdering van uw woning of pand, omdat u in duurzaamheid heeft geïnvesteerd en dit in de toekomst alleen maar meer waard wordt. Een ander voordeel is dat de levensduur van uw dak wordt verdubbeld! Het groendak zorgt op het dak zelf ook voor een lagere omgevingstemperatuur. Houdt in dat uw zonnepanelen in de zomer, bij flinke hitte, veel beter renderen omdat ze minder last hebben van de hele warme temperaturen. Zo wekt u zelf nog meer zonne-energie op! Een groen dak met zonnepanelen is dus dé ideale combinatie!

Groen dak aanleggen schuin

Groen dak aanleggen kosten

De kosten van groen dak aanleggen variëren tussen de €40,- en de €75,- per vierkante meter. De prijs verschilt uiteraard per aanbieder, maar hangt ook af van het type dakbedekking dat u heeft liggen. Heeft u bijvoorbeeld EPDM? Dit is van zichzelf al wortelwerend, waardoor u geen wortelwerend folie extra nodig heeft. Ook de sedumdak kosten tussen groen dak matten en groen dak cassettes verschillen. Bovenstaande zijn de kosten wanneer u zelf groen dak gaat aanleggen. Wilt u dit laten doen? Houd dan rekening met €60,- tot €100,- per vierkante meter.

Afmeting groen dak Gemiddelde prijs
12 m²
€750,-
22 m²
€1.400,-
40 m²
€2.500,-

Subsidie bij groene daken aanleggen

Tot wel 50% vergoed

Om de kosten van een groen dak zoveel mogelijk te dekken, vraagt u in de gemeente een groendak subsidie aan. Deze is in steeds meer gemeenten en ook provincies verkrijgbaar. Per locatie verschillen de voorwaarden hiervan en hoogtes van de vergoedingen, maar dit kan oplopen tot wel 50% met een maximum bedrag van €20.000,-.

Verleent uw gemeente subsidie?

Gemeenten willen bewoners stimuleren een groendak aan te laten leggen en bieden hier een subsidie voor aan. Geldt dit ook in uw gemeente? Vraag gratis vrijblijvende offertes aan en onze experts helpen u hierbij! Zij weten precies waar de subsidie voor de aanleg groen dak aan moet voldoen.
Groene dakbedekking wordt aangelegd

Veelgestelde vragen over groen dak aanleggen

Er zijn twee soorten groendaken: intensief en extensief. Bij een intensief groen dak leveren er struiken en bomen op, wat een flink gewicht met zich meebrengt en veel onderhoud vraagt. Bij een groen dak betreft het in de meeste gevallen een extensief dak, waar een verzameling van sedumplanten op staat.

Dit verschilt uiteraard per leverancier en is afhankelijk van uw situatie v.w.b. type dakbedekking en de totale oppervlakte. Als u zelf een groendak gaat aanleggen kost dit gemiddeld tussen de €40,- en €75,- per m². Laat u het liever aanleggen door een professional? Dan wordt dit ongeveer €60,- tot €100,- per m².

U kunt het gehele jaar door een groendak aanleggen. Het voordeel van in de lente aanleggen is wel dat het direct kan gaan groeien.