Sedum is een geslacht uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae) en wordt ook wel vetkruid genoemd. Binnen deze plantenfamilie zijn er honderden sedum soorten. Ieder soort heeft unieke eigenschappen en een andere bloei. De vetplanten werden van oorsprong toegepast als bodembedekker, maar zijn door hun sterkte, lichte gewicht en de capaciteit in het opnemen van vocht ook ideaal als sedumdak.
Welke sedum soorten zijn er verwerkt op een sedumdak?
Veel aanbieders van groene daken hebben ongeveer 10 a 12 verschillende sedum soorten in hun sedummatten en sedumcassettes zitten. Hieronder vindt u een overzicht terug van populaire soorten bij een sedumdak:
- Wit Vetkruid (Sedum Album)
- Gele Muurpeper (Sedum Acre Golden Carpet)
- Witte Klaver (Sedum Stoloniferum)
- Geel Vetkruid (Sedum Floriferum)
- Mongools Vetkruid (Sedum Hybridum Czars’ Gold)
- Kamtsjatka Muurpeper (Sedum Kamtschaticum)
- Tripmadam (Sedum Reflexum Rupestre)
- Jelly Bean Plant (Sedum Rubrotinctum)
- Ezelstraat (Sedum Burrito)
- Zacht Vetkruid (Sedum Sexangulare)
- Purple Winter (Sedum Spurium Coccineum Purple Carpe)
- Vetmuur (Sedum Spurium Summer Glory)
Waarom sedum soorten op het dak aanleggen?
Sedum soorten hebben tal van voordelen als sedumdak. Zo zijn ze sterk in ieder klimaat, zowel bij strenge winters als droge zomers, en hebben ze een unieke wateropslag in hun blaadjes waardoor het water verdampt en deels vertraagd wordt afgegeven, wat het riool ontlast. Verder is het erg licht, wat mogelijkheden biedt als lichtgewicht sedumdak, en wortelen ze niet diep waardoor er geen dikke lagen op het dak hoeven worden aangebracht.