Logo SedumdakenLoket groen

Wat is een sedumdak?

Wat is een sedumdak

Een sedumdak is een dak dat bedekt is met de vetplanten sedum. Deze sterke plantjes zijn goed bestand tegen alle weersomstandigheden en brengen diverse voordelen met zich mee, waar uzelf en uw buurt van profiteert.

Wat is sedum?

Sedum is een plant uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae). Van oorsprong komen deze plant voor over het hele noordelijk halfrond, in droge en rotsachtige gebieden. De planten zijn namelijk uitstekend bestand tegen droogte omdat ze water opslaan in hun bladeren. Daarnaast zien ze er ook nog eens mooi uit, wat zorgt voor een prachtig groen dak. Kleurt het sedumdak rood-roze? Hoogstwaarschijnlijk dat het een zomerperiode betreft. Wanneer de planten te weinig water hebben, geven ze een stressreactie en kunnen ze rood worden. Geen paniek! Ze overleven dit eenvoudig en worden na de eerstvolgende regenbui weer groen. U kunt u er ook voor kiezen om de planten bij heel warm weer een handje te helpen door ze te bewateren.

Voordelen sedumdak

Wilt u op eenvoudige wijze bijdragen aan een beter klimaat? Begin dan met een sedumdak op het dak van uw huis, garage en/of overkapping. Sedum dakbedekkingen zijn op moment erg populair en dat is niet voor niets. De extra laag van planten en vegetatie op uw dak verhoogt de isolatiewaarde. Hierdoor blijft het in de zomer tot wel 4 graden koeler in huis en hoeft u de airco dus minder vaak aan te zetten, waardoor u een lagere energierekening heeft. Ook in de winter levert dit een positieve bijdrage. De warmte blijft langer in huis waardoor u minder vaak de verwarming aan hoeft te zetten. De levensduur van de dakbedekking wordt zelfs verdubbeld en soms zelf verdrievoudigt! Maar er zijn nog meer voordelen voor uw eigen portemonnee! Heeft u zonnepanelen op uw dak liggen? Wist u dat een sedumdak met zonnepanelen een hoger rendement, tot wel 20%, oplevert?! Een sedumdak verlaagt de omgevingstemperatuur namelijk met 3 °C, waardoor de zonnepanelen meer zonne-energie opslaan. De lagere omgevingstemperatuur is ook positief voor het klimaat. Dit geldt ook voor de schonere lucht die voortkomt uit een sedum dakbedekking. De sedum vetplanten nemen CO2 op en zetten die om in zuurstof. Nu het klimaat verandert, vinden er steeds vaker extra regenbuien plaats. Gevolg is dat de riolering bij u in de buurt de grote hoeveelheid gevallen water niet in een keer kan verwerken, met als consequentie overstromingen bij het riool. Doordat een sedumdak het regenwater opvangt en langzamer afvoert, heeft het riool meer verwerkingstijd om het water af te voeren en is de kans op overstromingen bij de riolering beperkt.

Sedummatten en sedumcassettes

Een sedumdak kan aangelegd worden met sedummatten of sedumcassettes. De cassette is een vierkante of rechthoekige bak wat gevuld is met verschillende lagen, waaronder sedum. Dit worden ook wel sedumtrays genoemd. De sedummatten zijn vergelijkbaar met grote, opgerolde grasmatten. Deze zijn zwaarder dan de cassettes, waardoor het ook moeilijker is om het sedumdak aan te leggen, en er zijn meer producten voor nodig om het sedumdak af te maken. Voordeel is wel dat het goedkoper is dan de cassettes.

Interesse in een sedumdak?

Wilt u een sedumdak aanleggen, zelf of laten doen? Vraag dan gratis offertes aan via onze website! Wij vergelijken aanbieders en selecteren de beste partijen voor uw situatie. Van hen ontvangt u vrijblijvende offertes die u eenvoudig kunt vergelijken.

Deel dit artikel:

Lees meer

Bemesten van sedumdak

Moet een sedumdak bemest worden?

Een sedumdak heeft niet veel onderhoud nodig. De vetplantjes zijn zo sterk, dat ze extreme weersomstandigheden kunnen overleven. Hierdoor is het in principe niet nodig om een sedumdak te bemesten.

Lees verder »