Logo SedumdakenLoket groen

Wat is een groen dak?

Wat is een groen dak

Een groen dak is erg populair en op steeds meer daken terug te vinden. Dit betreffen met name extensieve groendaken, wat licht van gewicht is en weinig onderhoud vraagt. Intensieve groendaken worden ook wel daktuinen genoemd, waar zelfs struiken en bomen op groeien. Bij extensief groen dak vangen de plantjes regenwater op, werken ze isolerend en verkoelend en zorgen ze voor een gezonde en fijne leefomgeving met al dat groen op de daken in de buurt.

Voordelen van een groen dak

Er zijn vele voordelen die hangen aan een groen dak, onder te verdelen op gebied van duurzaamheid, economisch en op maatschappelijk vlak.

Duurzaam

Te beginnen met het ecologische. Een groot voordeel aan een sedumdak is dat het lucht zuivert. Ze filteren fijnstof uit de lucht en zetten de CO2 om in zuurstof. Zo wordt de luchtkwaliteit in de buurt verbeterd. Daarnaast zorgt het ook voor een toename van de biodiversiteit. Door de planten op het groene dak komt er meer leefomgeving voor o.a. insecten en bijen. In een klimaat wat steeds meer verandert, vinden ook regelmatig heftigere regenbuien plaats in Nederland. Met als gevolg dat onze riolering dit niet aan kan en overstroomt. Ook hierbij helpt een groen dak. De sedum plantjes op het dak slaan namelijk het regenwater op, wat de afvoer naar het riool vertraagt en dit de druk op de riolering vermindert. Een groen dak zorgt tevens voor een isolerende werking. Hierdoor blijft het in de zomer in huis koeler en blijft de warmte in de winter juist langer in huis, waardoor u minder vaak de verwarming aan hoeft te zetten.

Economisch

De hoeveelheid zonnepanelen op de Nederlandse daken blijft groeien. Maar wist u dat wanneer het heel erg warm is, de zonnepanelen minder zonne-energie kunnen opslaan? Zonde, toch? Met een sedumdak eromheen wordt de temperatuur verlaagd met 3 °C. Hierdoor heeft de zonnepaneleninstallatie minder last van de warmte, wat 5% tot 20% meer rendement oplevert! Een groen dak met zonnepanelen is de ideale combi. Daarnaast zijn er ook subsidies voor het sedumdak. Hiermee kunt u in sommige gemeenten tot wel 50% van het aankoopbedrag van het groen dak vergoed krijgen! Verder verdubbelt het de levensduur van uw dak en zorgt het natuurlijk voor een waardevermeerdering van uw huis of pand. Met al deze voordelen heeft u de kosten van een groen dak gauw terugverdiend!

Maatschappelijk

Een groene leefomgeving heeft een positief effect op de gezondheid van mensen en draagt bij aan de leefbaarheid van een buurt. Leg met de buurt een aantal groen daken aan en merk hoe dit zorgt voor meer sociale interactie bij u in de wijk.

Groen dak aanleggen

Wilt u een groen dak aanleggen? Vraag via onze website gratis en vrijblijvend offertes aan. Wij bekijken uw aanvraag en zoeken de meest geschikte leveranciers voor u op. Deze sturen u vrijblijvend een offerte met scherpe prijzen toe, die u rustig kunt vergelijken. Heeft u een geschikte aanbieder gevonden? Ga akkoord en alles is in één keer geregeld!

Deel dit artikel:

Lees meer

Sedum soorten op dak als sedumdak

Welke sedum soorten zijn er?

Sedum is een geslacht uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae) en wordt ook wel vetkruid genoemd. Binnen deze plantenfamilie zijn er honderden sedum soorten. Ieder soort heeft unieke eigenschappen en een andere

Lees verder »