Wat is een beschermdoek voor sedumdak?

Sedumdak op plat dak

Wanneer u een sedumdak gaat aanleggen op uw woning, garage of schuur is dat een goed besluit. U verlengt daarmee de levensduur van het dak, creëert een goede isolatie, de lucht in de omgeving wordt vele malen schoner en wateroverlast vermindert doordat sedum veel vocht kan opnemen. Het is echter niet zo dat u alleen maar sedummatten – of sedumcassettes op het dak hoeft te plaatsen en dat de klus dan geklaard is. Een sedumdak bestaat namelijk uit meerdere lagen waar een beschermdoek er één van is. Wat het precies is en waar het voor dient wordt in deze blog nader op ingegaan.

Het nut van een beschermdoek bij een sedumdak

Allereerst is het belangrijk dat de dakbedekking geschikt is voor het aanleggen van een groen dak. EPDM of bitumen, mits nog in goede staat, is een goede ondergrond. Daar overheen komt wortelwerende folie, alhoewel dit bij EPDM of nieuwe soorten bitumen niet altijd nodig is. Maar voor extra zekerheid wordt het wel aanbevolen, want het voorkomt dat wortels van sedum zich vast gaan zetten en hierdoor schade of lekkage ontstaat. De volgende laag is het beschermdoek. Dit doek is vervaardigd uit gerecyclede vezels en daardoor makkelijk te knippen. Het is niet wortelwerend, maar heeft wel een belangrijke functie als bescherming voor de dakbedekking. Daarnaast zorgt een beschermdoek ervoor dat vocht goed verdeeld wordt over het gehele sedumdak. Het heeft dus een absorberende werking, net als een handdoek. Wel is het belangrijk dat de stroken beschermdoek elkaar overlappen met ongeveer 10 centimeter zodat het gehele dak goed belegd is. Op een hellend dak voorkomt het beschermdoek ook dat sedum of het substraat van het dak afglijdt.

Andere lagen

Behalve een beschermdoek zijn er nog meer lagen nodig voor het realiseren van een groen dak. Op het beschermdoek komt een drainagelaag die het water afvoert zodat het dak niet te zwaar wordt belast. Daarbovenop komt een substraatlaag. Hierin wortelen de plantjes en halen ze de benodigde voedingsstoffen uit. Tot slot volgt dan de laatste laag die bestaat uit sedum.

Het is goed voor te stellen dat u het niet ziet zitten om zelf met het aanleggen van een sedumdak bezig te gaan. Vraag daarom, geheel vrijblijvend, via onze website offertes op van groene daken specialisten bij u in de buurt om sedumdak kosten te vergelijken.

Deel dit artikel:

Lees meer

Sedum soorten op dak als sedumdak

Sedumdak onderhoud

De vele voordelen van een sedumdak zijn u vast wel bekend. U bespaart op de energiekosten, het is geluidswerend, zorgt voor minder belasting van het riool, het is goed voor

Lees verder »
Wat is een groen dak

Sedumdak kant en klaar

Een sedum dakbedekking zien we steeds meer opduiken in ons straatbeeld. En dat is niet zo verwonderlijk. Het zorgt er immers voor dat een woning of gebouw veel beter geïsoleerd

Lees verder »