Logo SedumdakenLoket groen

Wat is de levensduur van een sedumdak?

Sedumdak op plat dak

De levensduur van een sedumdak is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan het onderhoud, de kwaliteit van de sedummatten / sedumcassettes en de weersomstandigheden. Gemiddeld gaat het meer dan 50 jaar mee! Wij geven tips voor het verlengen van de levensduur van groendak.

Factoren levensduur sedumdak en tips om dit te verlengen

Onderhoud

Een sedumdak heeft weinig onderhoud nodig. Desalniettemin is het wel goed om periodiek te controleren op onkruid. Deze ongewenste plantjes haalt u het beste weg met de hand, het is dan ook geen probleem om over een sedumdak te lopen. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen, dit is namelijk schadelijk voor sedum. Verder is het goed om twee keer per jaar de sedum dakbedekking te bemesten met speciale mestkorrels en bij flinke droogte het even te bewateren. Zo krijgen de plantjes het benodigde vocht en de juiste voeding, waardoor het sedumdak alleen maar sterker wordt en de levensduur wordt verlengd. Het onderhouden van sedum op plat dak is hierdoor ook altijd wat eenvoudiger dan bij sedum op schuin dak.

Kwaliteit

De juiste opbouw van een sedumdak is zeer belangrijk, evenals het gebruik van kwalitatief goede producten zoals de drainagelaag en de sedummatten en sedumcassettes zelf. Voor het aanleggen van sedumdak moet er gecontroleerd worden of er geen beschadigingen zijn aan het dak. Bij voorkeur is de dakbedekking wortelwerend, anders dient er gebruikgemaakt te worden van wortelwerend folie. Met een goede drainagemat voor groendak, voor de afvoer van overtollig water en een waterbuffer voor de sedumplantjes, zorgt dit alles voor een uitstekend groen dak met langere levensduur.

Weersomstandigheden

Iets waar we geen invloed op hebben voor wat betreft de levensduur van een sedumdak, zijn de weersomstandigheden. Sedumplantjes zijn van nature wel heel sterk en goed bestemd tegen flinke regenbuien en extreme droogte. Het is echter goed om het groendak extra te verzorgen bij bijvoorbeeld langdurige droogte, door het sedum water te geven.

Deel dit artikel:

Lees meer