Logo SedumdakenLoket groen

Sedumdak nadelen

Nadelen van sedumdaken

Sedumdaken kennen vele voordelen, maar er zijn ook een aantal aandachtspunten die u als nadelen kunt beschouwen. Wij zetten ze voor u op een rij.

Investeringskosten

Een sedum dakbedekking brengt bepaalde investeringskosten met zich mee. Deze kosten liggen hoger dan een reguliere dakbedekking. Houd hier rekening mee. Een groen dak verdient zichzelf echter op de lange termijn ook weer terug, dankzij de vele voordelen zoals verhoogde isolatiewaarde, hoger rendement op zonnepanelen en een langere levensduur van het dak. Daarnaast bieden veel gemeentes ook sedumdak subsidies aan, waarmee u tot wel 50% van de kosten vergoed krijgt.

Gewicht van sedumdak

Sedumdaken brengen een flink gewicht met zich mee. De sedum plantjes zijn van zichzelf relatief licht, maar de bijkomende lagen zoals beschermfolie, drainagelaag, substraatlaag en de mat of cassette zelf niet. Het is belangrijk dat er van te voren goed wordt uitgezocht of uw dak dit gewicht kan dragen. Platte daken of licht hellende daken zijn het meest geschikt. De leveranciers en aanleggers waar wij mee samenwerken, helpen u hier graag bij. Zo weet u zeker dat het dragend vermogen van uw dak voldoende is.

Lekkage bij verkeerde aanleg

Er zijn twee soorten sedumdaken: extensieve- en intensieve groendaken. Ze verschillen van elkaar in dikte en gewicht. Extensieve daken zijn 4 tot 17 cm dik, intensieve sedumdaken zijn >15 cm. Wanneer er wordt gekozen voor een intensief sedumdak, is het belangrijk om lekkage te voorkomen. Dit is relatief eenvoudig. De opbouw van het groen dak dient goed te zijn, door gebruik te maken van een sterke barrière laag waar wortels niet doorheen kunnen groeien en zodoende ook geen lekkage kunnen veroorzaken.

Deel dit artikel:

Lees meer

Sedum soorten op dak als sedumdak

Welke sedum soorten zijn er?

Sedum is een geslacht uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae) en wordt ook wel vetkruid genoemd. Binnen deze plantenfamilie zijn er honderden sedum soorten. Ieder soort heeft unieke eigenschappen en een andere

Lees verder »