Logo SedumdakenLoket groen

Sedumdak gewicht: hoeveel weegt een groendak?

Beloopbaar sedumdak

Bij het aanleggen van een sedumdak is het belangrijk dat u rekening houdt met het totale gewicht ervan. Dit gewicht hangt af van de sedumdak opbouw, waarna u kunt bepalen of uw dak het groen dak kan dragen. 

Traditioneel- of lichtgewicht sedumdak: een verschil in kg per m2

Wanneer we kijken naar het sedumdak gewicht, wordt dit altijd gebaseerd op het volledig verzadigde gewicht. Dit is de zwaarte wanneer het groendak zich helemaal heeft volgezogen met regenwater. Een traditioneel sedumdak weegt ongeveer 80 kg/m2. Maar er zijn meer factoren binnen de opbouw, dan alleen de keuze tussen een sedummat of sedumcassette. Hoe dikker de substraatlaag en drainagelaag, des te zwaarder een verzadigd sedumdak wordt. Als alternatief op de traditionele variant is er ook een lichtgewicht sedumdak dat maar 40 kg/m2 weegt. Ideaal wanneer uw dak geen zware constructie kan dragen.  

Is uw dak geschikt voor het totale sedumdak gewicht?

Om te bepalen of uw dak geschikt is om het gewicht van een sedumdak op te vangen, is het raadzaam om dit door een erkend bureau te laten controleren. Een bouwkundige berekent dan de draagkracht van uw dak. Daarnaast is sedum op plat dak altijd ideaal, onder andere op bitumen en EPDM. Ook sedum op een schuin dak is mogelijk, maar tot een bepaalde hellingsgraad.

Deel dit artikel:

Lees meer

Sedum soorten op dak als sedumdak

Welke sedum soorten zijn er?

Sedum is een geslacht uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae) en wordt ook wel vetkruid genoemd. Binnen deze plantenfamilie zijn er honderden sedum soorten. Ieder soort heeft unieke eigenschappen en een andere

Lees verder »
Bemesten van sedumdak

Moet een sedumdak bemest worden?

Een sedumdak heeft niet veel onderhoud nodig. De vetplantjes zijn zo sterk, dat ze extreme weersomstandigheden kunnen overleven. Hierdoor is het in principe niet nodig om een sedumdak te bemesten.

Lees verder »