Logo SedumdakenLoket groen

Sedumdak aanleggen in de winter

Sedumdak aanleggen in de winter

Koude temperaturen en sneeuwbuien; het zijn niet snel de momenten waarop u denkt aan een sedumdak. Maar een sedumdak aanleggen kan ook in de winter! Wij geven tips waar u aan moet denken bij het aanleggen van groendak in de wintermaanden. 

Sedum in de winter

De vetplanten zijn goed bestand tegen koude weersomstandigheden, waardoor sedum winterhard is te noemen. Een sedumdak komt dus goed de winter door, maar wist u dat het ook kan worden aangelegd in de wintermaanden? Wanneer er vlak na het aanleggen van groen dak een vorstperiode aankomt, is dit voor deze plantjes geen enkel probleem en overleven ze dit uitstekend. Alleen tijdens een langdurige vorstperiode moet u er rekening mee houden dat er geen vegetatiematten geleverd kunnen worden door de kwekerij en het aanleggen dus even uitgesteld moet worden. 

Waarop letten bij sedumdak in de winter aanleggen?

De wortels van de sedumplanten zitten in de winter in hun rustperiode en worden in het voorjaar weer actief. Let dus goed op dat u de sedummatten voorzichtig uitrolt over het dak. Hiermee voorkomt u schade aan de planten, wat zich anders pas in het voorjaar kan gaan herstellen. Wanneer het vriest op de dag van installeren, is het van belang dat u de sedummatten zo snel mogelijk uitrolt. Zo kunnen ze niet bevriezen wanneer ze zijn opgerold. Let daarnaast natuurlijk goed op uw eigen veiligheid op het dak, omdat het mogelijk glad kan zijn. 

Nazorg van sedum plaatsen in de winter

Vegetatiematten bestaan uit meerdere soorten sedum waardoor het ook in de koude maanden een groene uitstraling heeft. Om deze kleur te behouden, ook wanneer het warmer wordt gedurende het jaar, is het van belang dat u het sedumdak water en bemesting geeft in het voorjaar.

Deel dit artikel:

Lees meer

Sedum winterhard

Is sedum winterhard?

Een van de grote voordelen van sedum is dat het goed winterhard is en dus tegen vorst kan. Deze vetplanten komen van oorsprong uit gebieden met wisselende, extreme weersomstandigheden, waaronder

Lees verder »