Een sedumdak is een mooie en waardevolle toevoeging voor uw woning, schuur of aanbouw. De leefomgeving zal door zo’n groen dak drastisch verbeteren. Het zorgt voor verkoeling in de zomer, het is een ultieme voedselbron voor insecten en het vangt regenwater op. Maar met welke verschillende onderdelen wordt zo’n groen dak eigenlijk opgebouwd? Allereerst zijn dat natuurlijk de sedummatten – of cassettes. Verder bestaat een sedumdak uit wortelwerende folie, een drainagelaag, filtervlies, substraat en grind. Op de dakbedekking wordt als eerste wortelwerende folie aangebracht. Dit om te voorkomen dat wortels van de plantjes de dakbedekking beschadigen. Daarna volgt de drainagelaag. Dit zorgt voor de afvoer van overtollig regenwater en beluchting van de wortels. Tot slot volgt de substraatlaag. Hierin wortelen de plantjes en daarmee is het misschien wel de belangrijkste laag van een groen dak.
Waarvoor scheidingsprofiel gebruiken?
De substraatlaag kan worden aangebracht met platen of een losse laag substraat. Het is verstandig om tussen de dakrand en de substraatlaag een rand van zo’n 10 centimeter vrij te laten. Hierdoor raakt de waterafvoer minder snel verstopt, loopt de dakrand geen schade op door overwoekerende begroeiing van sedumplantjes en wordt erosie van de onderliggende dakbedekking voorkomen. Deze substraatvrije randen vult u op met grind. Grind zorgt er onder andere voor dat er een goede afwatering is waardoor de dakranden niet te nat te blijven. Om het grind te scheiden van de substraat worden scheidingsprofielen geplaatst. Deze voorkomen dat het substraat wegspoelt en zich met het grind gaat vermengen. Bovendien geven ze het geheel een nette en strakke afwerking. Scheidingsprofielen hebben een L-vorm en zijn verkrijgbaar in aluminium of kunststof. Over de voet van de L wordt het grind aangebracht.
Zelf doen of laten doen?
Door een stappenplan te volgen kunt u in principe zelf een groen dak aanleggen. Maar het is goed voor te stellen dat u deze klus liever uitbesteedt aan een ervaren sedumdaken specialist. Niet alleen weet zo’n specialist of uw dak geschikt is om te ‘vergroenen’: zij begeleiden u ook in het aanvragen van een subsidie hiervoor bij uw gemeente. Wilt u weten of er bij u in de buurt een sedumdak leverancier is? Vraag bij ons vrijblijvende offertes aan zodat u makkelijk online sedumdak kosten kunt vergelijken.