Logo SedumdakenLoket groen

Nadelen groendak

Groendak nadelen

Een groendak heeft veel voordelen, maar kent ook verschillende aandachtspunten. Voordat u voor een groendak kiest, is het verstandig om deze eventuele nadelen in overweging te nemen.

Kosten van een groendak

Een sedum dakbedekking vergt een grotere investering dan een reguliere dakbedekking. De aanschafprijs is hoger, maar daar staat wel tegenover dat zo’n groen dak zichzelf ook weer terugverdiend door een langere levensduur, hoge isolatiewaarde en een hoger rendement op zonnepanelen. Bovendien kunt u bij veel gemeenten subsidie aanvragen als u een groen dakbedekking wilt aanbrengen.

Gewicht groen dakbedekking

De plantjes op een groendak zijn licht van gewicht, maar de extra lagen die u nodig heeft in de vorm van een drainagelaag, een substraatlaag en beschermfolie zorgen voor veel extra gewicht. Het is dan ook belangrijk dat u van tevoren uitzoekt of het dak dit extra gewicht aankan, zodat het geen nadeel van het groendak wordt. Licht hellende en platte daken zijn het meest geschikt. Laat u van tevoren informeren of het dragend vermogen van uw dak voldoende is.

Risico op lekkage bij verkeerde aanleg

Bij groendaken komt lekkage in principe niet voor. Als er lekkage optreedt, heeft dit te maken met gemaakte fouten bij het aanleggen van het dak. Als de onderliggende dakbedekking in goede staat is en u het sedum op de juiste manier onderhoudt, is de kans op lekkage heel klein.

Er is onderhoud nodig aan uw groendak

Hoewel groen dakbedekking onderhoudsarm is, is onderhoud wel nodig. Schoon twee keer per jaar het dak op en bemest het dak ook twee keer per jaar. Dit kunt u als nadeel van sedumdak zien, maar met een goed onderhoud profiteert u des te meer van de voordelen van het groen dak!

Deel dit artikel:

Lees meer

Bemesten van sedumdak

Moet een sedumdak bemest worden?

Een sedumdak heeft niet veel onderhoud nodig. De vetplantjes zijn zo sterk, dat ze extreme weersomstandigheden kunnen overleven. Hierdoor is het in principe niet nodig om een sedumdak te bemesten.

Lees verder »