Logo SedumdakenLoket groen

Lopen op een sedumdak: schadelijk of niet?

Beloopbaar sedumdak

Tijdens het traject van het aanschaffen van een sedumdak zult u ongetwijfeld een hoop vragen hebben over het groen dak. Een van de veelgestelde vragen is of u kunt lopen op een sedumdak.

Is een sedumdak beloopbaar?

Ja, u kunt lopen op een sedumdak. Doe dit echter niet regelmatig, daar er dan slijtage plaatsvindt en de plantjes hierdoor steeds meer moeite krijgen met herstellen. Om de beplanting in optimale conditie te houden, zodat ze tegen een stootje kunnen, is het goed om ze jaarlijks te bemesten zodat het sedumdak beloopbaar is en u erop kunt staan. Moet u regelmatig over de sedummatten heen lopen, in geval van onderhoud aan uw woning zoals ramen wassen bijvoorbeeld? Leg dan een rij tegels neer om overheen te kunnen lopen. Alternatief is dat u gebruik maakt van lichtgewicht sedumdak met sedumcassettes, die u kunt verplaatsen. Zodra u niet meer op het sedumdak hoeft te staan, is het belangrijk om geen spullen meer op het groendak te laten liggen. Zo zorgt u ervoor dat de vetplantjes weer voldoende licht en lucht krijgen om te kunnen herstellen na het belopen op het sedumdak.

Niet lopen op sedumdak wanneer het vriest

Wanneer het heeft gevroren is het af te raden om te lopen op een sedumdak. Op moment dat de plantjes bevroren zijn en u loopt hier overheen, wordt er schade veroorzaakt aan de sedumplantjes. 

Deel dit artikel:

Lees meer

Sedum soorten op dak als sedumdak

Welke sedum soorten zijn er?

Sedum is een geslacht uit de vetplantenfamilie (Crassulaceae) en wordt ook wel vetkruid genoemd. Binnen deze plantenfamilie zijn er honderden sedum soorten. Ieder soort heeft unieke eigenschappen en een andere

Lees verder »