Logo SedumdakenLoket groen

Kan een sedumdak in de schaduw?

Sedumdak in de schaduw

Idealiter ligt een sedumdak in de zon, iets wat al gauw het geval is bij sedum op plat dak. Zo krijgen de plantjes het benodigde zonlicht. Sedum op schuin dak in de schaduw is ook mogelijk, wel loopt het water hierdoor sneller weg waardoor de vegetatie kan uitdrogen en extra water geven soms benodigd is. Al met al is een groen dak een goede keuze voor daken met weinig zonlicht. Er zijn zelfs bepaalde soorten sedum die weinig zon nodig hebben, waardoor een sedumdak in de schaduw geen enkel probleem is.

Waarom zonlicht op sedumdak goed is

Een van de voordelen van een sedumdak is dat het CO2 omzet in zuurstof, voor een gezondere leefomgeving in de buurt. Hier gaat een heel proces aan vooraf. Sedum neemt CO2 op via de huidmondjes in de blaadjes. In de nacht staan deze huidmondjes open, om de koolstofdioxide om te zetten in appelzuren. Overdag blijven ze dicht en komt het zonlicht om de hoek kijken. De zon op het sedumdak is van belang om de appelzuren af te breken en voor het proces van fotosynthese. Fotosynthese houdt in dat planten hun energie halen uit zonlicht. Met die energie zetten ze bladgroenkorrels water en CO₂ om in zuurstof en glucose. Glucose zorgt ervoor dat de plant middels voeding groeit. Vandaar dat een sedumdak aanleggen waar zonlicht op valt, beter werkt dan een sedumdak in de schaduw.

Wat als een sedumdak (te) veel in de schaduw ligt?

Wanneer het sedumdak (vrijwel) geen zonlicht krijgt, kan het verzwakken. Dit geldt met name bij schuine sedumdaken, waarbij het water ook (te) snel wegloopt langs het schuine dak en de planten daardoor eveneens sneller uitdrogen. Daarom is het goed om het groendak in de zomer periodiek te besproeien. Ligt uw dak veelal in de schaduw? Er zijn soorten sedum die ideaal zijn bij minder zonlicht, te weten Aloë, Gasterias en Haworthias. Vandaar dat deze soorten vetplanten ook vaak binnen terug te vinden zijn.

Deel dit artikel:

Lees meer

Bemesten van sedumdak

Moet een sedumdak bemest worden?

Een sedumdak heeft niet veel onderhoud nodig. De vetplantjes zijn zo sterk, dat ze extreme weersomstandigheden kunnen overleven. Hierdoor is het in principe niet nodig om een sedumdak te bemesten.

Lees verder »