Logo SedumdakenLoket groen

Is sedum winterhard?

Sedum winterhard

Een van de grote voordelen van sedum is dat het goed winterhard is en dus tegen vorst kan. Deze vetplanten komen van oorsprong uit gebieden met wisselende, extreme weersomstandigheden, waaronder kou en vorst. Dankzij de natuurlijke eigenschappen van de plant, hoeft u niet bang te zijn dat uw sedum dak een strenge winter niet overleeft. 

Sedumdak winterhard en vorstbestendig

Planten worden winterhard genoemd als het tijdelijk bevriezen van de grond hen niets doet en ze vorst en kou dus overleven. Het voordeel van de vetplanten is dat ze van oorsprong afkomstig zijn uit veelal het noordelijk halfrond, met name het Middellandse Zeegebied waar het overdag natuurlijk droog en warm kan zijn, maar in de nacht ook erg koud. Dit geldt ook voor sedumsoorten van groen dak die hun oorsprong in Noord-Afrika en Zuid-Amerika hebben. Een sedumdak is dan ook goed winterhard en uitstekend bestand tegen vorst.

Een sedumdak in de wintermaanden aanleggen

Het is ook in de koude maanden geen enkel probleem om te beginnen met een sedumdak aanleggen in de winter. Houd er wel rekening mee dat wanneer er een langere periode van vorst plaatsvindt, er geen sedummatten geleverd kunnen worden vanuit de leverancier. Door de vorst in de grond kunnen de matten namelijk niet gerold worden en mogen deze ook niet belopen worden, om schade aan de vetplantjes te voorkomen. Is de vorstperiode voorbij? Dan is het weer tijd om sedumdak aan te leggen!

Deel dit artikel:

Lees meer

Bemesten van sedumdak

Moet een sedumdak bemest worden?

Een sedumdak heeft niet veel onderhoud nodig. De vetplantjes zijn zo sterk, dat ze extreme weersomstandigheden kunnen overleven. Hierdoor is het in principe niet nodig om een sedumdak te bemesten.

Lees verder »