Logo SedumdakenLoket groen

Drainagemat voor groendak

drainagemat-groendak

Drainagematten voor een groendak aanleggen, gebruikt u om het overtollige water af te voeren onder het substraat. Op deze manier behoud u uw groendak – bijvoorbeeld tijdens zware regenval – in goede conditie. Het afwateringssysteem wordt ontworpen aan de hand van de bouwkundige situatie en vegetatie op het groendak. Alle oplossing hebben echter hetzelfde basisprincipe.

Zo begint u met het leggen van een laag wortelvastfolie of wortelwerendfolie. Hierna plaatst u met behulp van drainagematten de drainagelaag. Vervolgens is het belangrijk om voldoende substraat op het groendak te leggen. Wij raden aan om minimaal 6 cm substraat op het dak te leggen. Hoeveel drainagematten u nodig heeft, is afhankelijk van het type mat dat u kiest. Onze specialisten kunt u hierover adviseren.

Berekening aantal m2 drainagemat voor uw groendak

Voor het berekenen van hoeveel vierkante meter drainagemat u nodig heeft voor het aanleggen van een sedumdak doet u 1,15x het oppervlakte van uw dak, u moet uw drainage namelijk steeds een stukje overlappen (minimaal 10 cm). Nadat u de drainagelaag het geplaatst is het belangrijk om voldoende substraat op uw groendak te leggen, minimaal 6 cm. Afhankelijk van het gewicht dat uw dak mag dragen kan u ook meer substraat leggen.

Drainagematten voor groendaken met CE-keuring

Het is belangrijk om altijd te kiezen voor drainagematten met een CE-keuring. Deze matten zijn geschikt voor extensief gebruik, zijn rotvrij en bestand tegen diverse schimmels en bacteriën. De drainagematten zijn niet vervuilend voor het drinkwater. Uiteraard dient u regenwater wel eerst te zuiveren met een installatie. Goed om te weten is dat de drainagelaag niet opgevuld hoeft te worden, direct op de wortelvaste dakbedekking geplaatst mag worden en dat het systeem beschermd is tegen dichtslibben en dichtdrukken.

Soorten drainagematten

Drainagematten zijn een onmisbaar element voor uw sedumdak. De standaard drainage is geschikt voor daken met een hellingshoek van 25°. Als uw dak steiler is, kunt u advies vragen aan onze specialisten. De drie meest verkochte afwateringsystemen zijn: 11C, 20C en 20D. Welk type u het beste kunt kiezen, is afhankelijk van het soort groendak dat u heeft en het waterbergende vermogen datu wenst te bereiken. Zo is drainage type 11C geschikt voor de meeste standaard toepassingen. Type 20C is ideaal voor lichtgewicht sedum daken. Tot slot is drainage type 20D ontworpen voor daken waarbij er extra veel water gebufferd moet worden.

Deel dit artikel:

Lees meer

Bemesten van sedumdak

Moet een sedumdak bemest worden?

Een sedumdak heeft niet veel onderhoud nodig. De vetplantjes zijn zo sterk, dat ze extreme weersomstandigheden kunnen overleven. Hierdoor is het in principe niet nodig om een sedumdak te bemesten.

Lees verder »